přeskočit na hlavní obsah

Je na obzoru konec zdražování nemovitostí?

Je na obzoru konec zdražování nemovitostí?

To, co se ještě před nedávnou dobou teprve proslýchalo, je dnes možné potvrdit. Ceny mnoha nemovitostí začaly klesat a na trhu se objevují byty či domy, na které najednou nikdo nemá peníze. Jedním z efektů této situace je rostoucí zájem o nájemní bydlení, který způsobuje, že ceny nájmů se prudce zvedají. Jak to vidí experti – opravdu se nacházíme na bodu zlomu a jaký vývoj na realitním trhu můžeme v nejbližší době očekávat?

Investice do realit byly v médiích v posledních měsících často skloňované a někteří odborníci upozorňovali na mnohá „ale“, která nyní koupi investičního bytu provázejí. Problém je zejména ve vysokých hypotékách, které celou transakci prodraží. Avšak ti, kteří mají vlastní finanční prostředky a hledají způsob, jak je bezpečně uložit, si mohou mnout ruce. Ceny nemovitostí se nehroutí a na trhu se otevírají nové obzory.

„Výstavba bytů pokračuje a ceny nemovitostí dále stoupají, i když teď už je to o poznání méně, než za poslední dva roky. Zvyšuje se ale zájem nájemní bydlení, a to znamená jediné. Na byty stojí jednak méně zájemců o koupi a jednak se prodlužuje fronta těch, kteří raději půjdou do pronájmu. V Praze či v Brně na některé nájemní byty čekají desítky zájemců a úměrně s tím jde i nahoru i průměrná cena nájmu,“ říká David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates.

Ten ovšem upozorňuje, že i pro investory je nyní klíčová rychlost. „Ty nejlepší byty jsou většinou ihned pryč a právě ty nejlepší byty se budou v následujících měsících a letech nejlépe pronajímat. Největší návratnost slibují novostavby o dispozicích 2+1, 2+kk nebo 3+kk. Zájem je o byty jak v Praze, tak v přilehlém okolí nebo i ve městech s dobrou dostupností do hlavního města. Lidé jsou nejen ochotni za pronájem více zaplatit, ale jsou ochotni i dojíždět. Velkým kladem jsou u bytů samozřejmě parkovací místa a důležitá je i lokalita, nebo spíše občanská vybavenost v lokalitě.“

Problém je v tom, že byty, které splňují výše uvedené podmínky, mizí z realitních inzercí rychlostí blesku, někdy se do nich ani nedostanou. Zde však mají výhodu realitní společnosti. „Realitní společnosti mají na některé projekty výhradní zastoupení, a tak jsou jim nemovitosti nabízeny jako prvním. Také se jako první dostávají k nabídkám z aukcí, které jsou mnohdy cenově velmi zajímavé. Jako investor bych tak nejprve zvážil, jestli se nevyplatí koupi nemovitosti svěřit do péče profesionálů,“ doplňuje Novotný.

Realitní zastoupení ovšem nabízí i další výhody. Pomineme-li zmiňovaný náskok před ostatními, realitní společnost pomůže i s vytipováním a hlavně prověřením nemovitosti. Díky ní budete mít jistotu, že nekupujete zajíce v pytli a že je nemovitost bez technických a právních vad, které mohou v budoucnu stát spoustu peněz.

Výhodou je i kompletní servis a právní a administrativní podpora. „Investory provádíme celým procesem. Nemovitost najdeme, prověříme, vyřešíme právní stránku věci a pomůžeme i s úkony, jako je úschova peněz nebo komunikace s katastrem nemovitostí. Zároveň jsme často schopni vyjednat slevu. K tomuto účelu využíváme data z auditu, cenové mapy a samozřejmě i naše zkušenosti. Umíme v tom chodit. Provize se platí až v případě, že je koupě nemovitosti opravdu uskutečněna, ne dříve,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates.