přeskočit na hlavní obsah

Jak vyjednávat o ceně nemovitosti

Jak vyjednávat o ceně nemovitosti

Plánujete investovat do nemovitosti, ale ceny na trhu se vám zdají příliš vysoké? Nezoufejte, není to konečné slovo. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují konečnou cenu, a pokud je znáte, otevírá se vám prostor pro vyjednávání lepších podmínek.

Sepište si své potřeby a přání

Než přejdete k vyjednávání, je důležité si ujasnit své potřeby a přání. Definujte kritéria, podle kterých budete vybírat nemovitost. Sestavte si seznam priorit a mějte ho stále po ruce. Jakmile najdete nemovitost, která splňuje vaše požadavky, můžete začít přemýšlet o vyjednávání o ceně. Díky kompromisu můžete ušetřit a získat nemovitost za lepších podmínek.

Formulujte silné argumenty

Při jednání o slevě je důležité být dobře připraven a mít objektivní argumenty. Emoce by měly být v pozadí. Přílišná emocionalita jako nadšení nebo netrpělivost může oslabit vaši pozici. Pravděpodobnost získání slevy se tím snižuje.. Pokud dostanete slevu, bude to na základě reálných nedostatků nemovitosti. Je dobré mít na své straně odborníky, kteří vám pomohou s argumentací.

Argumenty mohou například zahrnovat následující fakta:

  • Stáří nemovitosti: Pokud je nemovitost stará nebo vyžaduje významné opravy, můžete argumentovat, že cena by měla odrážet potřebné investice do rekonstrukce.

  • Dlouhá doba na trhu: Jestliže je nemovitost na trhu již delší dobu, můžete poukázat na to, že zájem o nemovitost není velký, což by mohlo být důvodem pro snížení ceny.

  • Srovnání s ostatními nemovitostmi: Pokud jsou podobné nemovitosti v okolí nabízeny za nižší ceny, můžete to použít jako argument pro vyjednávání o slevě. Srovnání s tržními cenami je silným argumentem.

  • Okamžitá platba: V případě, že jste schopni zaplatit rychle nebo dokonce v hotovosti, může to být pro prodejce motivací nabídnout vám slevu, jelikož transakce bude rychlejší a bez komplikací.

Od čeho se odvíjí cena nemovitosti

Cena nemovitosti závisí na mnoha faktorech, jako je lokalita, stav budovy i konkrétní jednotky, dostupnost dopravy, vybavenost, vlastnické vztahy, materiály, velikost, umístění v domě, výtah, orientace, sklep, balkon, garáž a mnoho dalších.

Vyjednávání o ceně nemovitosti je psychologicky náročné

Vyjednávání o ceně nemovitosti je složitý proces, který vyžaduje zkušenosti, znalosti a obchodní strategie. Je nepředvídatelný, nikdy nevíte, s jakými argumenty přijde protistrana. Bez potřebných znalostí je obtížné adekvátně reagovat,

Požádejte o pomoc

Pokud si nejste jisti, nebojte se požádat o radu. Kupování nemovitostí není běžnou činností pro většinu z nás, a tak vás kvůli nedostatku zkušeností mohou různé situace zaskočit. V Bohemian Estates s vámi rádi zkonzultujeme výběr nemovitosti. Můžeme poskytnout technickou a právní expertízu, která vám pomůže odhalit nedostatky nemovitosti, zhodnotit tržní cenu nemovitosti, případně připravit cenové odhady oprav. Pokud chcete ušetřit čas, můžeme vás zastoupit na prohlídkách, jednáních a schůzkách a slevu vyjednáme za vás.