přeskočit na hlavní obsah

Jak levně koupit nemovitost

Jak levně koupit nemovitost

Jak koupit dobrou nemovitost levně? Zde je každá rada k nezaplacení. V tomto článku se podělíme o pár praktických tipů a osvědčených rad, jak koupit dům nebo byt za rozumnou cenu – od vyhledání až po vyjednání konečné ceny. Doufáme, že vám tyto rady pomohou otevřít dveře k vysněnému domovu.

Sledujte dražby nemovitostí

Sledování dražeb, výběrových řízení a privatizací nemovitostí představuje jednu z cest k získání výhodné nabídky pro nákup nemovitosti. V aukcích lze získat byty či domy s cenou až o 30 % nižší než je tržní hodnota, avšak vyžaduje to minimálně technicko-právní znalosti a zkušenosti s obchodem s nemovitostmi. Bez těchto znalostí může dražitel podléhat psychologickému tlaku a přeplatit nemovitost nad její reálnou hodnotu.

Obecně je běžným omylem, že dražba automaticky znamená výhodnou cenu. Pokud dražitel nemá přesnou představu o tržní hodnotě nemovitosti a možných nákladech na renovaci, není schopen stanovit maximální cenu, za kterou je stále výhodné nemovitost koupit.

Vyhledávání nemovitostí v méně žádaných lokalitách

Výběr nemovitosti mimo žádané lokality může vést k významným úsporám. Ceny jsou mimo městská centra často o poznání nižší. Při procházení nabídky se vám může vyloženě podařit najít skrytý poklad. Je namístě zvážit dopravní spojení a dostupnost služeb v těchto lokalitách, ale i tak je to jeden ze zaručených způsobů, jak získat dobré bydlení za nižší cenu.

Vyjednejte si slevu

Pokud budete mít pojem o reálné hodnotě nemovitosti, získáte větší prostor pro vyjednávání o případné slevě z kupní ceny. Uvědomte si, že cena, kterou prodávající požaduje, nemusí být konečná cena, za kterou se nemovitost skutečně prodá.

Ze zkušeností naší realitní firmy Bohemian Estates víme, že prostor pro slevu ve většině případů existuje. Při přímém prodeji jsme většinou schopni úspěšně vyjednat slevu v řádu desetitisíců až statisíců korun.

Jak se určuje cena nemovitostí

Důkladné informování a znalost trhu umožňují identifikovat případy, kdy je cena nadhodnocená a prodávající pouze zkouší štěstí, a kdy se cena pohybuje v reálných mezích. Realitní servery často slouží jako užitečné zdroje pro srovnání cen bytů se stejnými parametry v různých lokalitách. Pro detailnější srovnání je dobré přepočítat celkovou cenu bytu na cenu za metr čtvereční, což umožňuje přesnější porovnání. 

Rozdíl v hodnotě mezi podobnými byty, které se nacházejí jen pár ulic od sebe, může být v řádu desetitisíců korun. Tento jev je poměrně běžný, protože do ceny se promítá několik různých faktorů. Cena nemovitosti závisí na konkrétní lokalitě a dostupnosti dopravy. Do ceny se také dále promítá typ vlastnictví, stav nemovitosti a budovy, ve které se nachází, a občanská vybavenost v okolí. 

Nebojte se využít služeb profesionálů

Pokud se v oblasti realit necítíte jako ryba ve vodě, není špatné obrátit se na nezávislé realitní společnosti a vyhledat pomoc při posuzování investičních možností od odborníků s bohatými zkušenostmi. Investice do konzultací se vám může mnohonásobně vyplatit v ušetřeném čase, snížení stresu a také finančních prostředcích. Expertní prohlídka nemovitosti zahrnuje nezávislé posouzení od profesionálů různých oborů, včetně právníků, architektů, stavitelů, technických odborníků, investičních poradců a dalších. Tato služba vám může poskytnout důkladné a objektivní zhodnocení nemovitosti a pomoci vám rozhodnout se, zda je investice rozumná.