přeskočit na hlavní obsah

S návratem turistů jsou krátkodobé pronájmy zpět ve hře

S návratem turistů jsou krátkodobé pronájmy zpět ve hře

Ještě loni touto dobou byla Praha a další významná česká města poloprázdná. Uvolnění covidových opatření ve světě ovšem rozproudilo cestovní ruch a zahraniční turisté si do Čech našli cestu zpět. Historické památky a monumenty tak opět zažívají nevídaný ruch a ruce si mnou i ti, jejichž příjem je na turistech závislý. Ve hře jsou zpět také krátkodobé pronájmy.

Jejich majitelé za sebou mají dva nešťastné roky. Zatímco před rokem 2019 byla ubytovací kapacita v turisticky významných městech mnohdy nedostačující, koronavirová krize zapříčinila to, že o ubytování v soukromých bytech jednoduše nebyl zájem. Hotely, které zůstaly otevřené, snížily ceny a turisté cestující do Čech mnohdy raději volili tradiční ubytovací zařízení. Některé byty určené ke krátkodobému pronájmu tak z trhu zmizely.

„Krátkodobé pronájmy byly problematické hlavně pro ty majitele, kteří nemovitosti financovali hypotékou. Najednou nebyl příjem, a tedy ani způsob, jak splátky utáhnout. My jsme spoustu bytů v naší správně přeorientovali na střednědobé pronájmy s kratší výpovědní lhůtou. Ty byly určené hlavně pro podnikatele. Vlastníkům nemovitostí tak nezmizel příjem a mohli si byty nadále držet. Nyní se však situace vrátila zpět do normálu a mohu potvrdit, že je ze strany turistů o ubytování v soukromý opět velký zájem,“ říká David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates, která se mj. zabývá i správou bytů na krátkodobý pronájem.

Situace s nájemními byty je celkově ošemetná. Na jedné straně máme drahé hypotéky, tudíž se zvedá zájem o bydlení v nájmu mezi českými občany. A ignorovat nelze ani uprchlíky z Ukrajiny. Obecně se tak dá říct, že poptávka po dlouhodobém nájemním bydlení převyšuje nabídku, a to se odráží na i na trhu s krátkodobým pronájmem. Mohou si ale majitelé těchto bytů dovolit nabízet ubytování za ty samé ceny, jako tomu bylo před rokem 2019?

„Je potřeba říct, že provozování krátkodobého pronájmu si teď žádá daleko více času, než tomu bylo dřív. Jedná se o podnikatelskou činnost, ke které je třeba mít náležité oprávnění a ze které je nutné odvádět minimálně daň z příjmu. To se samozřejmě musí odrazit na ceně. Na druhou stranu, většina hotelů se ještě zdaleka nevrátila na ceny za noc před koronavirem, a to tlačí vlastníky těchto bytů k tomu, aby ceny drželi níže, a byli tak konkurenceschopní. Pokud navíc pronajímatel inzeruje byt na některé z platforem zprostředkujících krátkodobý pronájem, je třeba počítat ještě s provizí,“ doplňuje Novotný.

Bohemian Estates ovšem nabízí službu správy bytu na krátkodobý pronájem, kdy s majitelem podepíše nájemní smlouvu, a tím funguje jako pronajímatel. Samotný vlastník je zbaven veškerých povinností a jen inkasuje peníze za nájem. „Díky profesionální prezentaci a interním databázím dovedeme majitelům bytů vydělat v průměru o  5 % více. Podstatná je také úspora času. Správa bytu, administrativa, opravy a komunikace s turisty zabere desítky hodin měsíčně,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates.

Více o krátkodobém pronájmu