přeskočit na hlavní obsah

Na trhu s hypotečními úvěry jsme svědky prudké změny kurzu

Na trhu s hypotečními úvěry jsme svědky prudké změny kurzu

Na trhu s hypotečními úvěry jsme svědky prudké změny kurzu – úroky atakují čtyřprocentní hranici, počty a objemy poskytnutých hypoték v návaznosti na to klesají. Přestože ale úroky u hypoték rostou, Češi mají stále hlad po pořizování nemovitostí. Postupně se však ukazují klesající trend v zájmu o úvěry na bydlení. Jedním z důvodů jsou i obavy z rostoucí inflace, která jim významně ukrajuje z úspor.

Banky v září podle ukazatele Fincentrum Hypoindex poskytly hypotéky za více než 30 miliard korun – hypoteční trh tak s přehledem pokořil hranici 300 miliard korun sjednaných hypoték.

„Jsme v situaci, kdy úrokové sazby vyhlašované jednotlivými bankami již zcela běžně přesahují tři procenta. Zdražování hypoték zatím není zcela konec – počítal bych s tím, že do konce roku banky ještě o několik desetin procentního bodu zdraží. Ruku v ruce s tím, jak se zvedají úrokové sazby, tak se stejným tempem snižují počty a objemy poskytnutých úvěrů,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International. Hypotéky v Česku zdražují nejvýrazněji od konce roku 2018. Zdá se však, že je to jen zahřívací kolo. Hypotéky budou dále a ještě rychleji zdražovat v příštích měsících – kdo si tedy v nejbližší době potřebuje vyřídit úvěr na bydlení, neměl by zbytečně otálet a okamžitě si ji sjednat.

Vliv dražších hypoték na realitní trh

Můžeme očekávat, že z důvodu zdražování hypotečních úvěrů se bude postupně snižovat také poptávka. I tak je jasné, že v roce 2021 dosáhne rekordních objemů – odhaduje se až 400 miliard korun. Lidé budou mnohem častěji preferovat bydlení v nájmech, takže můžeme předpokládat zvedání cen nájmů. „Bude-li se inflace dlouhodobě držet nad tříprocentní hranicí, bude stále dost lidí, kteří budou chtít ochránit svoje uspořené peníze prostřednictvím investování do nemovitostí. Budoucnost a další vývoj realitního trhu tedy do velké míry závisí na vývoji na globálních trzích, a to především na rychlosti obnovení vztahů mezi odběrateli a dodavateli, které mají v první řadě přímý vliv na zvyšování cen. Je evidentní, že éra nízké inflace a velmi levných peněz, která trvala od roku 2015, definitivně skončila,“ vysvětluje David Novotný.

Obavy z inflace

Výnosy z běžných bankovních produktů typu spořicí účty nepokryjí inflaci, která naopak přeje těm, kteří mají dluhy – reálně jim snižuje splátky hypotéky. Těm, kteří mají úspory, naopak naspořené peníze znehodnocuje. Proto i při rostoucích cenách poptávka po nemovitostech roste, což v důsledku nemovitosti dále zdražuje. Vlastní bydlení se tak stane dostupné pro mnohem méně lidí, než je tomu dnes.