přeskočit na hlavní obsah

Ceny nájmů pravděpodobně ještě porostou

Ceny nájmů pravděpodobně ještě porostou

Vysoké úrokové sazby odrazují velké množství zájemců o hypotéku a ti jsou nuceni zvolit nájemní bydlení. Velká poptávka po nájmech by mohla předpovídat, že majitelé si mohou vybírat nájemníky a budou si moci dovolit zvyšovat nájemné. Tento trend se netýká pouze velkých měst, ale i obcí s dobrou dostupností do okresních měst. Jinými slovy, zdražování nájmů lze očekávat tam, kde je poptávka po bydlení. Znamená to, že majitelé nemovitostí budou mít letos větší příjmy?

Vyšší příjmy z nájmů?

Ne úplně. Celková ekonomická situace, rekordní inflace posledních let a zvyšující se náklady na nájmy, služby a energie se totiž promítnou i do finanční situace nájemníků. Jak se tedy spojí tyto dvě proměnné - vyšší ceny nájmů a nižší rodinné rozpočty? Podle odborníků je třeba přistoupit k zdražování s rozvahou. I když se většina realitních expertů shoduje na tom, že ceny nájmů porostou, bylo by chybou jednoduše zvýšit náklady. Musíme zohlednit i konkurenci a specifika města, ve kterém pronajímatelé působí. Například v Praze bylo loni dokončeno téměř deset tisíc nových bytů, které budou pravděpodobně pronajímány.

Zvyšování nájemného

Horší finanční situace lidí hledajících nájemní bydlení by se mohla odrazit i na jejich schopnosti platit nájemné, což by mohlo vést k hledání levnějších alternativ. Pronajímatelé tedy nemají jistotu a zvýšení nájemného nemusí nutně přinést vyšší zisky. Teoreticky by spíše mohlo dojít ke ztrátám v nájemném. Nabídka nájemních bytů je dostatečná a hromadné zdražování by mohlo nájemníky vést k vyšší fluktuaci.

Stagnace cen nájemného

Řešením však není ani stagnace cen. Důležité je provádět přiměřené zvyšování nájmů, které odráží kvalitu, umístění a vybavení bytu. Majitelé nemovitostí také mohou vždy využít služby garantovaného nájmu, která spočívá v profesionální správě nemovitostí realitní společností a v zaručeném příjmu z nájmu. V Bohemian Estates se zabýváme garantovaným nájmem a statistiky jasně ukazují, že profesionálně spravované nemovitosti dosahují vysoké obsazenosti a noví nájemníci jsou většinou nalezeni během dvou týdnů. Takové nemovitosti tak prakticky nevykazují významné výpadky v příjmu. Pokud si majitel vybere službu garantovaného nájmu, obdrží pravidelný příjem na svůj účet bez ohledu na to, zda nájemník zaplatí nebo se odstěhuje. My se ujímáme role pronajímatele a zaručujeme majiteli stálý výnos každý měsíc.

Stanovení výše nájemného

Nájemné je stanoveno s ohledem na stav nemovitosti a další důležité faktory. Cenu, kterou garantujeme majiteli, určujeme až po fyzickém prohlédnutí nemovitosti. Naši odborníci stanoví tržní nájemné bez poplatků a poté z něj odečtou poplatek za službu, zbytek jde majiteli. Z dlouhodobého hlediska je tato služba finančně výhodná a navíc bezstarostná.

Kontaktovat Bohemian Estates