přeskočit na hlavní obsah

Jak vybavit byt k pronájmu

Jak vybavit byt k pronájmu

Méně dostupné hypotéky a zdražující se nemovitosti vedou k rostoucímu zájmu o pronájmy. V metropolích se na inzeráty hlásí desítky zájemců. Na první pohled by se mohlo zdát, že pronájem bytu vyžaduje jen jeho inzerci a čekání na zájemce. Pokud však chcete dosáhnout dlouhodobého a maximálního zisku, mohou být určité úpravy nezbytné.

Vybavení bytu k pronájmu

Odpověď na otázku, zda pronajímat byt vybavený či prázdný, není jednoznačná. Realitní experti se shodují, že ideální je zvolit střední cestu a nabídnout byt s minimálním základním vybavením. Většina nájemníků předpokládá, že v nájemním bytě již základní vybavení bude. To zahrnuje kuchyňskou linku s velkými spotřebiči, jako je lednice a sporák, stejně jako pračka a dostatek úložného prostoru v podobě vestavěných skříní v chodbě nebo ložnici. V obývacím pokoji je vhodné mít základní nábytek, jako je pohovka a obývací stěna, a samozřejmě osvětlení.

Osobní věci si odstěhujte

Byt určený k pronájmu by měl být vyklizený od veškerých osobních věcí, ať už patří vám, vašim příbuzným nebo předchozím nájemníkům. Běžně se jedná o kuchyňské náčiní, závěsy, ložní prádlo a podobně. Před inzerováním bytu je tedy nejlepší tyto věci odstranit a v případě potřeby nabídnout zájemcům o pronájem, pokud by něco z toho potřebovali.

Odkladiště starého nábytku

I přesto, že se jedná o nájemní byt, je důležité vzít v úvahu, že pro někoho to bude nový domov. Proto neponechávejte v bytě starý nebo poškozený nábytek. Nájemní byt by neměl sloužit jako úložiště věcí, které nikdo jiný nechce. Před pronájmem si dejte práci a vykliďte vše, co tam nepatří.

Drobné opravy nájemního bytu

Stěny bytu by měly být čerstvě vymalované neutrální barvou. Doporučuje se také provést kontrolu drobností, jako jsou lišty, kliky, úchyty, vypínače apod. Oprava těchto detailů může výrazně zlepšit celkový dojem z bytu. Tyto drobnosti mohou mít vliv na cenu, za kolik byt pronajmete. Když pronajímáte prostor, kde vám klika zůstane v ruce, může to mnohé zájemce odradit nebo je přimět smlouvat o ceně nájemného.

Adekvátní tržní nájemné

Výpočet ceny nájemného je ovlivněn několika faktory, včetně dispozice, lokality a stavu bytu. Je vhodné porovnat ceny s podobnými byty ve stejné lokalitě a zohlednit cenové mapy. Profesionální realitní agenti mohou pomoci se stanovením nájemného tak, aby bylo konkurenceschopné a přitom adekvátní. Pro naše klienty nabízíme tuto službu zdarma.