přeskočit na hlavní obsah

Co s bytem, na který vám běží hypotéka?

Co s bytem, na který vám běží hypotéka?

Ještě loni touto dobou byl cestovní ruch v Čechách na vrcholu. Praha a přilehlé lokality praskaly ve švech a díky tomu v turisticky hojně navštěvovaných lokalitách vzkvétal i krátkodobý pronájem. Ten za posledních několik let zažíval nevídaný boom a poskytoval tuzemským i zahraničním cestovatelům mnohdy pohodlnější a také levnější alternativu k tradiční formě ubytování v hotelích a penzionech. S globálním omezením pohybu kvůli pandemii koronaviru však dostal tento segment českého realitního trhu nečekanou ránu.

Vývoj roku 2020 totiž nemohl nikdo predikovat a na jeho začátku se většina odborníků shodovala na tom, že krátkodobý pronájem je jedna z nejziskovějších forem sdílené ekonomiky. V předchozích letech se tak množily investice do nemovitostí určených k této formě pronájmu, které byly v drtivém procentu případů financovány hypotečním úvěrem

Výpadek turistů a jiných cestovatelů po tak dlouhou dobu představuje reálný problém, který může vyústit ve finanční potíže mnoha rodin a podnikatelů. K provozování ubytovací činnosti totiž bylo v posledních letech nutné přistupovat jako k jakékoli jiné živnosti, a pro spoustu lidí se krátkodobý pronájem stal hlavním příjmem. Tento problém ale nutně neřeší ani změna pronájmu krátkodobého na pronájem dlouhodobý, který do rodinného rozpočtu měsíčně nepřinese takový zisk a pravděpodobně stačí zhruba jen na pokrytí splátky hypotečního úvěru a další náklady spojené se správou nemovitosti. Dalším problémem dlouhodobého pronájmu je poté i poměrně dlouhá výpovědní lhůta při ukončení nájmu, která je obvykle tříměsíční a která vlastníkovi neposkytuje potřebnou flexibilitu.

Při opětovném rozvolnění, které by mohlo způsobit, že bude možné krátkodobý pronájem opět ziskově provozovat, by tak majitel nemovitosti nemohl reagovat dostatečně rychle a po dobu několika týdnů by přicházel o zisk.

Během několika následujících týdnů se ovšem takový scénář vzhledem k aktuální situaci neočekává a byty určené ke krátkodobému pronájmu nadále zejí prázdnotou. Co ale s nemovitostí, na kterou vám běží hypotéka? Elegantní řešení, které z rovnice vynechává výše zmiňovaný dlouhodobý pronájem, nabízí nezávislá realitní společnosti Bohemian Estates International.

Ta se i nyní aktivně věnuje správě nemovitostí a svým klientům přináší novou strategii pronájmů, která umožňuje vlastníkům nemovitostí, aby nepřišli o své příjmy a zároveň nebyli limitováni dlouhou výpovědní lhůtou. Mohou díky tomu promptně reagovat na situaci a přitom je o pronájem postaráno.

Bohemian Estates totiž kromě shánění nájemníků řeší i veškeré právní náležitosti, nutnou administrativu či přepis energií. Také ale komunikuje s nájemníky a stará se o případné opravy a údržbu. Společnost novou nájemní strategií adaptovanou na nastalou situaci podává pomocnou ruku všem, kteří zvolili cestu nájemní nemovitosti, zafinancovali ji hypotékou a nyní se ocitli v tíživé finanční situaci.