přeskočit na hlavní obsah

Dlouhodobé pronájmy ztrácejí pro investory lesk v porovnání s krátkodobým ubytováním

Dlouhodobé pronájmy ztrácejí pro investory lesk v porovnání s krátkodobým ubytováním

Podle zprávy České národní banky jsou ceny nemovitostí o třetinu vyšší, než byly před ekonomickou krizí v roce 2008. Pořídit si byt pro vlastní potřebu začíná být výzvou – nemovitosti zdražují rychleji, než roste kupní síla zájemců. Situací na realitním trhu jsou ovlivněni i investoři, kteří mají zájem do realit vkládat peníze a zhodnocovat je. Trendem poslední doby je proto zaměření investorů na krátkodobé pronájmy, které mohou být až o 100 % výnosnější.

Krátkodobý pronájem bytu získává ve světě na popularitě. Jedná se o pronájem bytu turistům nebo lidem na pracovní či studijní stáži, který trvá nejčastěji jeden den až půl roku. Oproti hotelům hosté oceňují větší prostor, rozsáhlejší vybavení včetně možnosti využít kuchyň, větší soukromí a lepší cenu pronajatého bytu ve srovnání s hotelovým pokojem. „Krátkodobý pronájem může být o 50–100 % výnosnější než pronájem dlouhodobý. Nejdříve je ale potřeba zhodnotit, zda je tato strategie pro vaši nemovitost právě ta nejvýhodnější. Obecně tento typ pronájmu můžeme doporučit majitelům nemovitostí s vhodnou polohou v centru městu nebo v jinak turisticky zajímavé lokalitě,“ říká David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International.

Na realitním trhu přituhuje

Vysoké pořizovací ceny nemovitostí odrazují nejen zájemce, kteří shánějí bydlení pro vlastní účely, ale ovlivňují i rozhodování investorů. „Za posledních několik ceny nemovitostí v Praze a krajských městech vzrostly o 35 %. Uvedla to Česká národní banka ve své poslední zprávě o finanční stabilitě. Rychlý růst cen odrazuje i investory – i ti jsou opatrní, protože prudký nárůst cen predikuje nepříznivé ovlivnění výnosu do budoucna. Logicky když ceny dosahují svého maxima nyní, do budoucna lze očekávat menší potenciál pro další růst v rovině kapitálového zhodnocení. „Nemovitosti se investorům zhodnocují dvakrát. Kapitálové zhodnocení je jedna rovina, druhá je výše běžně inkasovaného nájmu. Výnosnost investice je více závislá na vybírání nájemného, méně pak na kapitálovém zhodnocení. Nadto některé investice zůstávají nadále atraktivní. Jde zejména o lukrativní byty v centrech městech či jinak turisticky zajímavých lokalitách,“ vysvětluje David Novotný z Bohemian Estates.

Správa krátkodobého pronájmu

I když jsou krátkodobé pronájmy výnosnější, jsou spojené s větší investicí času a energie do provozu. Proto se vyplatí svěřit starost o nemovitost profesionálním správcům. „Služba kompletní správy nemovitosti na krátkodobý pronájem zahrnuje vyhledávání a ubytovávání hostů, zajištění úklidu, pravidelnou kontrolu bytu, komunikace s dodavateli energií, úřady, údržbáři a veškeré úhrady za služby. Na vyhledávání hostů používáme vlastní globální rezervační systém. Spolupracujeme s mezinárodními společnostmi při ubytovávání jejich zaměstnanců a jsme propojení s cestovními agenturami – to vše pro optimální obsazenost, a tedy i optimální výnos. Majitel jen sleduje v online systému měsíční reporty o výnosech. Může si také zobrazit rezervační systém, aby mohl sledovat obsazenost a statistiky o své nemovitosti,“ doplňuje David Novotný.