přeskočit na hlavní obsah

Investice do nemovitostí - jak může i konzervativec zhodnotit své peníze

Investice do nemovitostí - jak může i konzervativec zhodnotit své peníze

Ceny nemovitostí i přes prvotní reakci na začátek pandemie dál rostou a nelze očekávat jejich pád. Díky krizi a nejistotě ohledně vývoje ekonomiky se do investování pouští i lidé, kteří dřív investiční příležitosti nehledali. Nemovitosti jsou vhodnou volbou zejména pro ty konzervativnější, protože nabízí relativní bezpečnost, minimální riziko a stabilitu příjmu. Zároveň neztrácejí na hodnotě a v čase rostou.

3 fáze investice do nemovitostí

Investice do nemovitosti ve většině případů není záležitost na pár měsíců, ale spíše let. K jejímu úspěšnému dokončení je třeba zvládnout každou ze tří fází, které se k nemovitostnímu investování vážou. Každá z těchto etap skrývá různá úskalí a vyžaduje jiné znalosti.

Fáze 1 - Monitorování a vyhledání nemovitostí

Na začátku si stanovte jasná kritéria:

Nutno říct, že činnost vyhledávání nemovitostí může člověka zaměstnat na plný úvazek, proto nemusí být na škodu vyhledat pomoci profesionála. Ušetří vám nejen čas, ale i peníze. Nehledě na to, že se dostanete k lepším nabídkám, na které vás upozorní hned v okamžiku, kdy přijdou na trh. Budete tak mít jistotu, že vám nic neunikne, dostanete kvalitní posudek nemovitosti a nejlepší kupní cenu. 

Fáze 2 - Správa nemovitosti

Po fázi vyhledání nemovitosti nastává fáze 2 - správa. Pro dosažení největšího možného zhodnocení (růst hodnoty + výnos z nájmu) je nezbytné mít kvalitní nájemníky s dobrou platební morálkou a zároveň do nemovitosti průběžně investovat, aby nechátrala. 

Kromě nájemníků vás čeká jednání s úřady, právníky, účetní, dodavatelem služeb a energií a spousta dalších administrativních úkonů. Pokud už teď víte, že to je něco, s čím si nevíte rady, můžete využít služby garantovaného nájmu, díky které vám všechny tyto starosti odpadnou.

Fáze 3 - Prodej nemovitosti

Prodej nemovitosti je třeba správně načasovat, a proto se nejlépe prodává v době, kdy na prodej nespěcháte. Existuje nespočet strategií, které vám umožní zvýšit tržní hodnotu a zkušený makléř vám nejednu poradí. Nejde o časování trhu, je potřeba mít potřebné nástroje a know-how. 

Kolik peněz investovat do nemovitostí?

Obecné pravidlo zní: "Tolik, kolik si můžu dovolit ztratit." Pokud se bavíme o tom, kolik v současnosti investovat vlastních prostředků do nákupu nemovitostí, lze říct, že je vhodné vzít si co nejmenší hypoteční úvěr. S přihlédnutím na současné úrokové sazby, které se pohybují kolem 6 - 7 %, se splátky při 80% hypotéce pohybují kolem 15.000 Kč a výš v závislosti na částce, kterou si půjčujete. Je důležité si rozmyslet, zda si to mohu dovolit, aby to pro mne nebylo likvidační.

Vývoj nemovitostního trhu v roce 2023

Rok 2022 se nesl spíše v negativním trendu, letos lze očekávat změnu, která vnese investorům vítr do plachet. Odborníci predikují zlevňování bytů, zejména těch starších. Pokud přemýšlíte o koupi, tak si dejte pozor zejména na technický stav. Ačkoli ceny nemovitostí mají klesat, ceny materiálů a služeb porostou a případná rekonstrukce může nákup znatelně prodražit. Jako u každé nemovitosti, i u starších bytů je třeba hledět na lokalitu. Typicky sever Čech se vyznačuje podstatně nižšími cenami, ale zároveň nelze očekávat, že na hodnotě poroste tolik, jako například v Brně nebo Praze. 

Jakého zhodnocení dosahují nemovitosti?

Dlouhodobý průměr výnosu z pronájmu bytu se pohybuje kolem 3 - 4 % p. a. V Bohemian Estates dosahujeme výnosů až 7 % p. a. díky tomu, že zvládneme najít vhodnou investiční příležitosti a díky našim zkušenostem a datům z trhu jsme schopni dosahovat vyšší efektivity při správě a pronájmu nemovitostí. Zvládneme najít ideální investici do nemovitosti dle požadavků klienta.

Investovat s Bohemian EstatesNezávazně poptat