přeskočit na hlavní obsah

Jak se výsledky voleb podepíšou na realitním trhu? Bude dostupnější vlastní bydlení?

Jak se výsledky voleb podepíšou na realitním trhu? Bude dostupnější vlastní bydlení?

Česká republika má po volbách do Poslanecké sněmovny a přestože ještě není jasné, jak bude nová vláda vypadat, není sporu o tom, že se na další čtyři roky ke slovu více dostanou strany, které se svém volebním programu zevrubně věnovaly otázce dostupnějšího bydlení. Co to ale reálně znamená pro realitní trh? A praskne konečně realitní bublina?

Ta se, nutno dodat, už měsíce nafukuje přímo závratným tempem, a to nejen v České republice, ale i v ostatních evropských zemích. Částečně se na celé situaci podepsala pandemie koronaviru, na vině jsou ovšem i nízké úrokové sazby, které vyústily ve zvýšenou poptávku po vlastním bydlení. Samostatnou kapitolou je poté nedostatek bytů, který Čechy trápí dlouhodobě a který měl částečně řešit nový stavební zákon. „Nemyslím si, že by měl nový stavební zákon příliš valný efekt. Problém totiž spočívá zejména v legislativě a byrokratickém aparátu, a to se s žádnou novou komplexní úpravou zákona nezmění. Už několikrát jsme zažili, že nové právní úpravy znamenají především komplikace a nezřídka vznikají další prodlevy,“ vyjadřuje se k tématu David Novotný, majitel a jednatel české realitní společnosti Bohemian Estates International.

Právě stavební zákon si ve svém volebním programu vzala na paškál i vítězná koalice SPOLU, která přislíbila jeho úpravu tak, aby opravdu měl za následek to, co si od něj lidé slibují, tedy zrychlení výstavby. Plán je vystavit 40 tisíc bytů ročně a ty zpřístupnit i pro mladé rodiny. Třeba tím, že se zdostupní hypotéky pro první bydlení. „Koupit nemovitost teď pro střední třídu představuje reálný problém a podmínky pro získání úvěru jednoduše nejsou lákavé, ba dostupné, lidé se tak pomalu obrací k nájemnímu bydlení,“ dodává Novotný.

Což by možná ve světě nepředstavovalo problém, u nás je ovšem vlastní bydlení jakousi známkou úspěchu, a kdo bydlí ve svém, má vyhráno. A nikdo nehledí na to, že se lidé aktuálně zadlužují takový způsobem, že vznikají pochyby o tom, zda tyto dluhy vůbec mohou splatit. Jedinou cestou je tak zastavení růstu cen realit, v jejich snížení totiž odborníci již dávno přestali doufat.

„Staví se málo, teď navíc draze, a nemovitosti jsou jakýmsi pozlátkem, které slibuje výhodnou investici. Je proto logické, že vzniká vysoká poptávka. Navíc se objevuje čím dál více lidí, kteří kupují nemovitosti určené výhradně k pronájmu. Na jedné straně tak máme exkluzivitu nemovitostí, na straně druhé však stojí stovky tisíc lidí, které si nemohou dovolit do takového závazku jít. Možná je na čase přijmout fakt, že nájemní bydlení je vhodnou alternativou,“ říká David Novotný.

Jakékoli změny totiž nová výherní koalice slibuje, nelze čekat, že bychom se brzy dočkali nějakých závratných změn. Takové změny potřebují svůj čas a realitní trh, kde budou nemovitosti dostupné a levné, je tak stále na nějakou dobu utopií. „Lidem, kteří se rozhodli aktuálně kupovat vlastní nemovitosti, můžu poradit hlavně to, aby se do celého procesu v žádném případě nepouštěli sami a vyhledali realitního odborníka, který jim pomůže nejen s celou transakcí, ale hlavně pro ně dovede najít tu nejvýhodnější možnou nemovitost,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates International.

Kontaktovat Bohemian Estates