přeskočit na hlavní obsah

Pandemie koronaviru mění i realitní služby

Pandemie koronaviru mění i realitní služby

Ještě před pár lety vládlo ve světě přesvědčení, že je osobní kontakt nenahraditelný. Postupně se však setkáváme s technologiemi, které mají za cíl alespoň částečně zastat tu samou práci, co obvykle zastane lidská bytost. Typickým příkladem jsou například samoobslužné pokladny nebo objednávkové panely, které si nachází cestu do rychlých občerstvení. Pandemie koronaviru nám však ukázala, že lze s využitím technologií zajít ještě dál. Příkladem jsou realitní služby, které v současnosti soustředí skoro celý obchod online. Jak je to vůbec možné a co to pro kupce znamená nám řekl David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International.

Ta funguje na českém trhu již od roku 2006, kdy vznikla za cílem nabídnout investorům komplexní řešení v oblasti správy a investic do rezidenčních i komerčních nemovitostí. Nyní má společnost tři pobočky, a to v Praze, v Brně a v Ostravě a spravuje přes 1200 nemovitostí v Čechách i v zahraničí v celkové hodnotě 7 miliard korun. Bohemian Estates International svým klientům nabízí pomoc s prodejem nemovitosti, s jejich správou a pronájmem a doménou společnosti je bezesporu oblast investic.

I ta však v několika posledních měsících musela projít určitými obměnami. „Nedílnou součástí nákupu investiční nemovitosti je vyhledání toho pravého objektu. A to sice obnáší spoustu práce od počítače, následné posouzení nemovitosti bylo však skoro vždy prováděno osobně za přítomnosti kupujícího,“ říká David Novotný. Pravidla hry se tak aktuálně mění i v oboru, kde hrál osobní kontakt, potažmo fyzická přítomnost hlavní roli. „Když pomineme nejrůznější vládní opatření apod., jde nám hlavně o to, aby se nebáli sami klienti. Vymýšlíme proto nové způsoby, jak celý či drtivou většinu procesu výběru nemovitosti dostat online,“ vysvětluje Novotný.

Ke slovu se tak dostávají drony, s jejichž pomocí jsou vytvořeny virtuální prohlídky jednotlivých nemovitostí a ty jsou následně umístěny na web. „Virtuální prohlídky jsou čím dál více žádané, umožňují zájemcům o koupi vše projít v klidu domova, a pomohou kupcům alespoň s prvotní selekcí. Ti tak nemusí chodit na prohlídky všech vyhlídnutých nemovitostí, ale mohou se následně dostavit jen na tu, kterou již vlastně viděli a kterou považují za jistotu. Je ovšem nutno dodat, že není třeba ani to. My pro klienta i posoudíme, jak je na tom daná nemovitost, co se týče technických a právních vad. Může si tak být jistý, že nekupuje zajíce v pytli,“ dodává David Novotný.

Kromě virtuálních prohlídek Bohemian Estates na síť přesouvá i ostatní aspekty vzájemné spolupráce. „Daleko více teď máme s klienty schůzky přes videokonference, smlouvy zasíláme elektronicky a většinu věcí se snažíme řešit na dálku. A pokud dojde k osobnímu setkání, tak vše samozřejmě probíhá za dodržení všech hygienických pravidel,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates International.