přeskočit na hlavní obsah

Ceny bytů v Brně jdou dolů, vyšší poptávka je po nájmech

Ceny bytů v Brně jdou dolů, vyšší poptávka je po nájmech

Nárůst cen nemovitostí, jaký jsme zaznamenali během let 2021 a 2022, je dávno u konce. Nejinak je tomu i v moravské metropoli, v Brně. Tam ceny bytů zaznamenaly meziroční pokles 18,8 %. Lidem se nechce do hypotéky, odrazují je především vysoké úrokové sazby, které se aktuálně pohybují mezi 5-6 %. Daleko vyšší zájem je o tak bydlení v nájmu.

Realitní odborníci proto upozorňují, že pokud teď někdo prodávat nemusí, ať tak nečiní. Pro majitele bytů je nyní daleko výhodnější nemovitost pronajímat. „Aktuálně jsou ceny bytů v Brně na stejné úrovni, jako tomu bylo zhruba v únoru či březnu roku 2021. Koupil-li tak někdo nemovitost dříve, pravděpodobně na prodeji stále vydělá. Celá transakce ale může trvat déle, prodejní proces se prodloužil. Lidé si více vybírají, déle váhají a zvažují své možnosti. Spoustu z nich nakonec také raději volí koupi nemovitosti dál od Brna i za cenu toho, že budou dojíždět,“ vysvětluje David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates, která se specializuje na investice do nemovitostí a správu nájemních bytů.

Bohemian Estates má v Brně svou pobočku a dle Novotného se zde čím dál více množí případy, kdy vlastníky nemovitostí pokles cen znervózňuje. „Je třeba si uvědomit, že se nejedná o žádný dramatický pokles. Možná bych to spíš nazval, že se zde realitní trh vrací zpět do normálu.  Ano, průměrná cena bytu v Brně šla meziročně dolů, na druhou stranu vzrostla poptávka po nájemním bydlení, a vlastníci nemovitostí tak mají ideální příležitost byt pronajmout,“ dodává. Meziroční průměrná cena pronájmu v Brně šla naopak nahoru, podle statistik o 17 %. Lidé si tu za pronájem 60 m2  bytu zaplatí zhruba 17 000 Kč.

„Cena za pronájem dovede ve většině případů pohodlně pokrýt měsíční náklady na hypoteční úvěr a stále vlastníkům těchto nemovitostí něco zbude. Největší problém registruji ten, že se pronajímatelům nechce řešit administrativa a starosti, které jsou s nájmem spojené,“ říká David Novotný.

Od toho však dovede vlastníkům nemovitostí pomoci služba správy pronájmu, která je v České republice obecně stále častěji poptávána. Navíc nepřijde ani zdaleka tak draho, jak bychom si mysleli. Bohemian Estates si za správu nemovitosti standardně bere měsíční provizi 10 % z tržního nájemného. Interní statistiky zároveň napovídají, že profesionálně spravované byty jsou častěji obsazené. „Díky ověřování potenciálních nájemníků v registrech dlužníků obsazujeme nemovitosti solidními nájemníky, a dosahujeme tak nižší fluktuace. Zároveň máme své interní nástroje, které nám pomáhají prázdnou nemovitosti velmi rychle obsadit. Majitelům nemovitostí tak odpadá starost s inzercí nebo jakákoli komunikace se zájemci,“ vysvětluje Novotný.

Bohemian Estates také nabízí službu správy s garantovaným nájmem. To znamená, že i když je byt neobsazený, majitel nadále inkasuje nájemné. „Provize za tuto variantu, kterou nazýváme JISTOTA, je nepatrně vyšší než u klasické správy. Na druhou stranu vlastník nemovitosti nemá absolutně žádné starosti. My řešíme vše za něj a posíláme nájemné v každém případě, i když je nemovitost zrovna prázdná. O tuto službu je čím dál vyšší zájem a je ideální hlavně pro ty, kteří koupi bytu financovali hypotékou,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates.