přeskočit na hlavní obsah

Jak vyřešit starosti s nájemníky?

Jak vyřešit starosti s nájemníky?

Investovat do nemovitostí je bezpochyby jedním z nejlepších životních rozhodnutí. Investice dosahují relativně vysokou návratnost vložených financí s relativně malým rizikem. V žádném případě se však nejedná o automatickou bezstarostnou rentu. Jak postupovat, abyste patřili k úspěšným realitním investorům?

Spolehlivý nájemník ovlivňuje rentabilitu investice

Úspěch investice nezávisí pouze na vás a na tom, jak dobře se orientujete na realitním trhu. Značná část záleží na lidském faktoru, kterým jsou nájemníci. Nezachováte-li si dostatečnou obezřetnost, můžete si do bytu nastěhovat neplatiče či nájemníky, kteří vám nemovitost vrátí ve zdemolovaném stavu. Občanský zákoník upravuje vztah pronajímatel - nájemce výrazně v prospěch a ochranu nájemců. V tom lepším případě vystěhování problémového nájemníka zabere týdny až měsíce. Celou dobu přicházíte o zisk z nerealizovaného nájemného, a pokud jste nemovitost koupili na hypotéku, můžete se dostat do finančních potíží. Nikoli vlastní chybou.

Garantovaný nájem 

Pokud chcete mít garantovaný měsíční příjem z pronájmu a o nic se nestarat, můžete využít služby garantovaného nájmu. Služba je vhodná zejména pro majitele, kteří si nemovitost koupili na hypotéku a chtějí se pojistit, že se nedostanou do platební neschopnosti v případě, že byt není obsazen nebo nájemník neplatí.

Jak postupujeme při výběru nájemníka

Každého nájemníka prověříme v několika veřejných registrech, např. v registru dlužníků. Má-li byť jeden záznam, nájemní smlouvu s ním neuzavřeme. Používáme lety praxe a právníky prověřené smlouvy, které nám dovolují se zbavit neplatících nájemníků. 

Obsazenost nemovitosti

Se službou garantovaného nájmu se nemusíte starat ani o obsazenost. Na rozdíl od realitních kanceláří využíváme více nástrojů k sehnání kvalitních nájemníků, než jen realitní inzerci. Kromě známých realitních portálů získáváme nájemníky díky dlouhodobé spolupráci s mezinárodními společnostmi, školami a cílenému marketingu v místě nemovitosti. Průměrně nám trvá zajistit nájemníka do dvou týdnů od počátku hledání.

Nerozhoduje pouze spolehlivost, ale i dlouhodobost

Jakákoliv výměna nájemníka stojí čas i peníze. Každá změna s sebou přináší úklid nemovitosti, opravy, vymalování a novou inzerci. S tou se pojí neustálá komunikace se zájemci, domluva prohlídek a konečný výběr nového nájemníka. Čím déle tedy nájemník zůstane, tím stabilnější a větší výnos. Doporučujeme neuzavírat smlouvu na dobu neurčitou – z té je o poznání těžší se vyvázat. Lepší je uzavřít ji na jeden rok a jednou za rok ji prodloužit, pokud jsou obě strany spokojené.

Více o pronájmu nemovitosti