přeskočit na hlavní obsah

S profesionální správou nemovitosti vyděláte ročně tisíce navíc

S profesionální správou nemovitosti vyděláte ročně tisíce navíc

Profesionální správu nemovitosti volí čím dál více pronajímatelů. Přestože je v posledních měsících zájem o byty k pronájmu vyšší, úměrně s tím stoupá i čas, který pronajímatelé stráví administrativou nebo komunikací s nájemníky, s úřady či s opraváři. Pravidelný příjem je podmíněn desítkami hodin měsíčně navíc, což už nemusí být tak lákavé. Realitní společnosti ovšem nabízí službu správy pronájmu, ta si na sebe dokonce dovede vydělat sama.

Alespoň tak hovoří čísla společnosti Bohemian Estates, která v Čechách funguje už od roku 2006. Doménou společnosti je jednak vyhledávání investičních příležitostí pro klienty a jednak správa nemovitostí. Aktuálně Bohemian Estates spravuje přes 1200 nemovitostí v celkové hodnotě 7 miliard korun. Mezi spravovanými nemovitostmi jsou i byty určené ke krátkodobému a dlouhodobému pronájmu. „Na tyto dva typy pronájmu je potřeba nahlížet jako na dva na sobě nezávislé obory. Krátkodobý pronájem vyžaduje jiný přístup a má svá specifika, rychle se střídají nájemníci, dovede ale vydělat více peněz. Časově náročný je ale i dlouhodobý pronájem a registrujeme čím dál větší zájem o tuto službu,“ říká David Novotný z Bohemian Estates.

Za službu vlastníci nemovitostí společnosti platí provizi, výpočty ale hovoří jasně. Za profesionálně spravovanou nemovitost inkasujete více a služba si na sebe sama vydělá. „Námi spravované byty jsou jednak častěji obsazené a málokdy dochází k výpadku nájemníků. A když se to stane, nového nájemníka najdeme většinou do dvou týdnů. Nájemníky navíc prověřujeme a klientům odpadá starost s těmi, kteří by neplatili. Nestává se, že bychom byt pronajali někomu, kdo bude měsíce odkládat platbu nájemného,“ dodává Novotný

Díky mnohaletému know-how si společnost může dovolit pronajmout nemovitost za vyšší cenu. „Tím nemáme na mysli, že nájemné zbytečně zdražíme. Cenu nastavíme tak, aby byla fér a aby byla odpovídající lokalitě, dispozicím, vybavení a ostatním nabídkám. Právě to je často problém. Majitelé neví, co všechno vzít při stanovení nájemného v potaz a cenu stanoví zbytečně nízko,“ vysvětluje Novotný.

Ročně na spravované nemovitosti průměrně vyděláte o 13 205 Kč více, než když byste ji pronajímali sami. Úsporu je třeba vidět i v čase a energii. Společnost na sebe bere veškerou administrativu a stejně tak komunikaci s nájemníky. Vyřeší i přepis energií a postará se o opravy a údržbu v bytě, když je to potřeba. Vlastník nemovitosti nemusí řešit vůbec nic, jen sleduje, jak nemovitost vydělává.