přeskočit na hlavní obsah

Fluktuace nájemníků a výnos z pronájmu bytu: Klíčové aspekty

Fluktuace nájemníků a výnos z pronájmu bytu: Klíčové aspekty

Investice do nemovitostí přináší možnost stabilního výnosu, avšak nese s sebou i několik podstatných úskalí. Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících výnos z pronájmu je poměr mezi kupní cenou a výší nájmu. Výpadek nájmu z důvodu neplatičů či častému střídání nájemníků může zásadně zahýbat investorským rozpočtem.

Riziko neplatičů a vliv na výnos

Největším strašákem pro investory jsou nájemníci, kteří nejsou schopni pravidelně platit nájem. Tyto situace mohou investora značně zatížit, zejména pokud je závislý na pravidelných příjmech z pronájmu. Velké množství investorů splácí hypotéku či mají jiné finanční závazky. Dlouhodobé výpadky v platební morálce nájemníků mohou ve výsledku dokonce donutit majitele svou nemovitost prodat za méně výhodných podmínek, než by si představoval. A to negativně ovlivní celkový výnos z investice.

Časté střídání nájemníků

Pokud se v bytě často střídají nájemníci, může to pro majitele nemovitostí představovat několik výzev a komplikací. Především se jedná o riziko finančních ztrát způsobených neobsazenými prostory během období, kdy se hledá nový nájemník. Čas a energie investovaná do inzerce a prohlídek nemovitosti, stejně jako do administrativy spojené s výběrem nových nájemníků, může být značně vyčerpávající. Kromě toho, časté změny nájemníků mohou znamenat vyšší náklady na údržbu - výmalba, úklid, opravy po nájemnících. Proto je pro majitele výhodné udržovat dobré vztahy se současnými nájemníky a snažit se je motivovat k delšímu setrvání. Jak časté střídání nájemníků je ještě normální a kdy už byste to měli začít řešit jinak? 

Výpočet fluktuace nájemníků

Fluktuace nájemníků může mít významný dopad na výnos z investičního bytu. Vyšší fluktuace může znamenat nejen ztrátu příjmů z pronájmu, ale také další náklady spojené s hledáním nových nájemníků. Pro výpočet fluktuace se používá poměr mezi počtem nájemníků, kteří opustili nemovitost, a celkovým počtem nájemníků za dané období. Výsledkem je fluktuace vyjádřená jako procento. Například, pokud byste vlastnili činžovní dům a z 50 nájemníků by v jednom roce odešlo 10, fluktuace by byla (10/50) * 100 = 20%. Vysoká fluktuace může signalizovat možné problémy, jako je nízká kvalita bydlení nebo špatná správa nemovitosti, zatímco nízká fluktuace obvykle naznačuje spokojenost nájemníků a stabilitu.

Důvody vysoké fluktuace

Je dobré si zhodnotit, z jakého důvodu nájemníci odcházejí. Například u studentů či mladých párů je přirozené, že se stěhují častěji - na jiné místo nebo do většího. Může se ale stát, že máte nájem příliš nadhodnocený a nájemníci ho dlouhodobě nezvládají splácet. V tom případě si položte otázku, zda se vám to vyplatí. Zda byste na tom nebyli finančně v součtu stejně, pokud by byl nájem nižší a nájemníci by zůstali déle a vy neměli výpadky nájmu. Další možností je, že je s bytem něco v nepořádku. Může se jednat o nevyhovující, rozbité vybavení, problémy s plísní či problematické sousedy. Upřímně se zajímejte o jejich důvody, ne každý vám otevřeně sám od sebe řekne, kde je problém.

Starosti spojené s investicí do nemovitosti

Bylo by krásné, kdyby investice do nemovitostí znamenala jen pasivní příjem naprosto bez starostí. Ve skutečnosti s pořízením nemovitosti začínají nové starosti. Majitelé se musí o své nemovitosti starat, což zahrnuje správu, údržbu, komunikaci s nájemníky a další administrativní povinnosti. Pokud chtějí co nejlepší výsledky, vydá to skoro na plný úvazek práce. Ale kdo říká, že to musíte dělat všechno sami?

Garantovaný nájem: řešení pro minimalizaci rizik

Služba garantovaný nájem od Bohemian Estates nabízí investorům možnost přenechat starosti spojené s pronájmem profesionálům. Tato služba zahrnuje pečlivé prověření nájemníků v registrech dlužníků a poskytuje garanci pravidelných příjmů z pronájmu. Tímto způsobem mohou investoři dosáhnout stabilnějších výnosů a snížit stres spojený s pronájmem nemovitostí.​​​​​​​

Závěrem

Investice do nemovitostí mohou být stabilním zdrojem příjmů, avšak přináší s sebou i řadu výzev, které mohou zásadně ovlivnit celkový výnos. Obávanými faktory jsou především výpadky nájmu způsobené neplatiči a častým střídáním nájemníků. Pro minimalizaci rizik spojených s pronájmem je možné využít služby, jako je Garantovaný nájem od Bohemian Estates, která přenáší starosti na profesionály a poskytuje jistotu pravidelných příjmů.