přeskočit na hlavní obsah

ČNB opět zvýšila úrokové sazby. Zastaví to hypoteční turistiku?

ČNB opět zvýšila úrokové sazby. Zastaví to hypoteční turistiku?

Vzít si za poslední dva roky hypoteční úvěr na bydlení možná nebylo pro mnoho lidí tím nejchytřejším řešením, přesto se tak dělo několinásobně víc než v předešlých letech. Svůj podíl na tom měly nízké úrokové sazby a také všudypřítomná koronavirová pandemie, která během několika měsíců dovedla otřást se základy české ekonomiky.

Lidé ztratili mnohdy to nejdůležitější, co měli. Své jistoty. Investice do nemovitostí se proto stala jedním ze zaručených způsobů, jak se o sebe a své rodiny do budoucna finančně postarat. Vysoká poptávka spolu s dalšími faktory měla za následek raketový růst cen nemovitostí a zbytek příběhu známe. Ten ovšem, zdá se, zatím nekončí. Nebo ano?

Bankovní rada České národní banky zvýšila v prvním listopadovém týdnu základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 %. Jedná se o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997 a ČNB tím dává především najevo to, že rostoucí inflaci bere vážně. A přestože tento krok kritizuje například i ministryně financí Alena Schillerová nebo mnozí odborníci, kteří vidí hlavní problém spíše v nedostatečné výstavbě, česká společnost teď nemá moc na vybranou.

Hypotéky podraží a je potřeba se na to připravit.  „Mimořádně levné hypotéky skončily a můžeme předpokládat, že je doba hypoteční turistiky u konce. Tu měly mj. na svědomí i banky, které se předháněly ve svých nabídkách klientům. Vzpomeňme si, že nebylo výjimkou získat úrokovou sazbu nižší než 2 %,“ komentuje situaci David Novotný, zakladatel a majitel realitní společnosti Bohemian Estates.

Ta se kromě jiného specializuje i na vyhledávání a prověření nemovitostí pro zájemce o koupi, a tak měla tuto výjimečnou realitní podívanou posledních let na dosah ruky. Co tedy podle realitních odborníků aktuální krok ČNB přesně znamená? „Zdražování se letos už nevyhneme, máme však naději na to, že růst cen v příští roce alespoň trochu přibrzdí. Ovšem co se realit týče, je k investicím nyní třeba přistupovat s chladnou hlavou. Na spontánní nákupy teď jednoduše není čas a ani prostor,“ radí Novotný.

Neznamená to ovšem, že bychom měli investice na nějakou dobu odložit k ledu. „Nemovitosti jsou stále jednou z nejbezpečnějších forem zhodnocení peněz a ochrání naše úspory před inflací. Je však potřeba vědět, co kupujeme a zda se opravdu jedná o odpovídající investici. Jakékoli šlápnutí vedle teď může kupce bolet více než kdykoli jindy,“ upozorňuje David Novotný.

Bohemian Estates automaticky monitoruje nemovitosti pro své klienty dle zadaných parametrů, a to i v neveřejných nabídkách. Zájemci o koupi jsou o vhodných nemovitostech okamžitě upozorněni a realitní zastoupení může znamenat i vyjednání nemalých slev. „Máme na své straně profesionalitu a především know-how. Umíme vyjednat slevy, a to i díky technickým nebo právním posudkům, které mnohdy odhalí skryté vady nemovitostí. Díky nám tak klient nešetří jen čas, ale i peníze, a může si být jist, že nekoupí zajíce v pytli,“ uzavírá David Novotný za Bohemian Estates.

Více o koupi nemovitosti