přeskočit na hlavní obsah

Ideální nájemce - jak ho najít?

Ideální nájemce - jak ho najít?

Hledání ideálního nájemce v dnešní době je jako hledání jehly v kupce sena. Na jeden inzerát se často ozývají desítky zájemců a vybírání mezi nimi může být náročné. Přečtěte si, jak najít ideálního nájemce, který bude spolehlivý a bezproblémový.

Ideálního nájemce je třeba filtrovat již na začátku

Při prvotní komunikaci s potenciálními nájemci si projděte základní informace o nabízeném bytě nebo domě. Zjistěte, zda odpovídá jejich požadavkům ohledně  výše nájmu a poplatků a termínu stěhování. Dejte pozor na první dojem a zaznamenejte si všechny relevantní informace. Tímto způsobem můžete efektivně vyfiltrovat seriózní zájemce, které pozvete na osobní prohlídku.

Nepodceňujte osobní dojem

Při osobních schůzkách na prohlídce bytu si všímejte, jak na vás zájemce působí. Ještě než se budoucího nájemníka na cokoliv zeptáte, už ve vás stihnul zanechal první dojem. Přišel na prohlídku včas, byl hezky upraven, mile pozdravil? Nebo vám naopak na něm něco nesedlo? Možná ani nevíte přesně proč, ale máte z toho člověka špatný pocit. Kolikrát se vyplatí poslechnout intuici. Na druhou si uvědomte, že podvodníci často umí působit na první dojem velmi mile. A také je třeba si uvědomit, že i slušní lidé mohou mít problémy s placením nájmu.

Jakými otázkami najít svého ideálního nájemce

Nestyďte se zeptat nájemníka na osobní otázky, přeci jen mu svěřujete svoji nemovitost, která má vysokou hodnotu. Pokud vám nebude chtít odpovědět, berte to jako výstražný signál. Záleží samozřejmě vždy na konkrétních osobách, každý má jiný příběh a své důvody, ale alespoň si otázkami dokážete udělat o nájemníkovi nějakou bližší představu a zjistit.

Rodinný status nájemce

Napoví vám, kdo ve vašem bytě bude bydlet a jak se o něj bude starat. Například můžete dát přednost páru před singles, kdy je větší pravděpodobnost, že ze dvou příjmů se nájem vždy zaplatí, a navíc je tady také pravděpodobnost, že alespoň jeden z nich se bude starat o pravidelný úklid. 

Kde bydlí nyní a proč se stěhuje

Může vám pomoci zjistit, zda v předchozím nájmu nebyl nějaký problém.

Kde pracuje a na jaký typ smlouvy

Uděláte si představu o stabilitě práce a pravidelnosti příjmu. Můžete zájemce poprosit, zda by vám ukázal pracovní smlouvu, případně výpis z banky potvrzující pravidelný příjem.

Finanční závazky

Za má nějaké dluhy, exekuce či platí výživné na děti apod.

Plány do budoucna

Jak dlouho plánuje v bytě bydlet? 

Tip: Pokud je vám nepříjemná představa podobného výslechu, můžete nájemce nechat vyplnit dotazník.

Ideálnímu nájemci důvěřovat, ale prověřovat

Žádejte od nájemce také reference od předchozího pronajímatele nebo zaměstnavatele a potvrzení o bezdlužnosti. Tato opatření vám pomohou získat lepší představu o spolehlivosti a finanční stabilitě potenciálních nájemců. Budoucího nájemníka si také můžete prověřit sami ve veřejných registrech dlužníků:

  1. Evidence exekucí.

  2. Insolvenční rejstřík.

  3. Registr dlužníků.

  4. Databáze Policie ČR - pátrání po osobách.

Nešetřete na kvalitní smlouvě

Dalším důležitým preventivním opatřením je dobře napsaná nájemní smlouva. Když jasně definujete práva a povinnosti obou stran, předejdete mnohým nedorozuměním a sporům. Smlouva slouží jako právní záruka pro obě strany. Nájemník i pronajímatel tak mají jistotu ve vymáhání svých práv. Smlouva by měla detailně specifikované veškeré podmínky, jako je výše nájemného, termíny platby, podmínky pro ukončení nájmu, provádění běžné údržby atd.

Jasná pravidla předem

Ujasněte si s budoucím nájemcem, co od sebe navzájem očekáváte. Například za běžnou údržbu je ze zákona zodpovědný nájemník, ale ne každý to ví. Naopak větší zásahy může dělat pouze se souhlasem majitele. Tyto věci by měli být také součástí smlouvy, ale je jistě dobré nájemníky na to vyloženě upozornit. Měli byste si také vyžádat možnost pravidelné kontroly bytu, abyste včas podchytili nedostatky, které by mohly později vést k větší škodě. Vy byste zase nájemníkovi měli být k dispozici, když vás bude potřebovat a řešení zbytečně neodkládat. Vzájemné vyjasnění očekávání vám dá dobrý základ vztahu s nájemníkem do budoucna.

Profesionální péče o nájemníky

Pro bezproblémový pronájem a minimalizaci starostí můžete využít služby profesionální správy nemovitostí. Naši odborníci v Bohemian Estates mají hluboké znalosti trhu a zkušenosti s výběrem spolehlivých nájemců. Navíc se postarají o všechny administrativní a technické záležitosti spojené s pronájmem, včetně výběru nájemníků, sestavení nájemních smluv a pravidelné údržby nemovitosti. Profesionální správa nemovitostí také poskytuje právní ochranu a pomáhá řešit případné spory s nájemci.

Optimalizace nájemného

Profesionální správa nemovitostí může také pomoci optimalizovat nájemné podle aktuálního trhu. Odborníci sledují cenovou konkurenci a pomáhají nastavit spravedlivou a konkurenceschopnou cenu nájmu, což zvyšuje šance na nalezení spolehlivého nájemce. Příliš vysoká cena nájmu může odradit hodně zájemců, navíc můžete dlouho čekat než se byt obsadí a mezitím přijdete o nájem. Také hrozí, že i když najemníky najdete, tak nebudou schopni dlouhodobě takovou cenu platit, odejdou a vy budete muset věnovat další energii do hledání nových nájemníků. U příliš nízké ceny zase hrozí, že budete zbytečně ztrácet na příjmu a můžete přilákat méně solventní nájemníky.

Využitím těchto tipů a služeb profesionální správy nemovitostí můžete snadněji najít ideálního nájemce a minimalizovat rizika spojená s pronájmem vaší nemovitosti.