přeskočit na hlavní obsah

Investoři si mnou ruce, menší počet zájemců o vlastní bydlení jim hraje do karet

Investoři si mnou ruce, menší počet zájemců o vlastní bydlení jim hraje do karet

Vysoké ceny realit a přísnější podmínky pro získání hypotečního úvěru mají za následek menší poptávku po vlastním bydlení. Hypotéku si teď jednoduše může dovolit méně lidí a někteří se do takového celoživotního závazku za stávajících podmínek jednoduše nechtějí pouštět, i když by podmínky banky splnili. Na byty ke koupi je ale stále dostatek zájemců a nadále platí, že poptávka převyšuje nabídku. Lepší vyhlídky teď ovšem mají zejména ti, které zajímá koupě bytu na investici.

Za posledních deset let byty zdražily o více než sto procent, nejinak jsou na tom i rodinné domy a stavební parcely. O tom, že se na realitním trhu dějí dynamické změny, se proslýchá už nějaký ten čas a teď to začíná být viditelné. Je to více než patrné z kvartálních analýz realitních společností i predikcí realitních odborníků.

„Letos očekávám stagnaci. Důvody jsou nasnadě: vysoká inflace, drahé hypotéky a k tomu opatrnost lidí, kteří přirozeně vyčkávají, jak se bude trh dále vyvíjet. Zaregistrovali jsme nižší poptávku, zájemců o prohlídky nemovitostí je méně – majitelé, kteří nějakou nemovitost prodávají, tak už nezvyšují ceny. Lidé začínají více šetřit a více přemýšlejí. Přesto bych byl opatrný s očekáváním razantního poklesu cen. Sázet na to, že se výrazně zlevní všechny nemovitosti a ve všech lokalitách, se nemusí vyplatit. Snížení cen nemovitostí pozorujeme zatím jen v některých regionech a také u nemovitostí, které mají nějakou vadu na kráse či handicap,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates. Zmíněným handicapem může být například vysoká energetická náročnost budovy či bytu, špatná lokalita nebo stavebně-technické nedostatky či dokonce vady. Poklesy cen jsou proto patrné v těch „nejlevnějších“ regionech Česka. Takzvaně na dračku jdou stále garsonky a 2+1 v dobrých lokalitách větších měst či Prahy.

Kdo nemá prostředky na pořízení vlastního bydlení nebo si ho za stávající situace nemůže dovolit udržet, musí jít do nájmu. Jenže větší zájem o nájemní bydlení se zákonitě projeví na cenách, které začínají stoupat už teď. Exponované lokality tak čeká mírný růst cen. Zájemců o prohlídky bytů rostou ploště po celém Česku řádově a požadované nájemné se v reakci na to zvyšuje téměř bezprostředně. „Růst cen nájmů je očekávaný, přesto jeho tempo začíná překvapovat. Vliv na to má nejen zvýšený zájem těch, co nedosáhnou na vlastní bydlení, ale třeba i příchod lidí z Ukrajiny a rekordní inflace, která vede majitele nemovitostí k tomu, aby zvyšovali nájem. V Praze můžeme také pozorovat i nový boom turismu a s ním spojené oživení trhu s krátkodobými pronájmy. To všechno má vliv na cenotvorbu u nájemního bydlení,“ říká David Novotný z Bohemian Estates.

Ceny se začnou zvedat především v druhé polovině roku, kdy poptávku po nájemním bydlení bude živit i návrat vysokoškoláků do univerzitních měst. Do konce roku by pak mohly přibýt desítky tisíc domácností, které poprvé zamíří do nájmů a další desítky tisíc, které budou hledat nové možnosti kvůli zvedajícím se nákladům.