přeskočit na hlavní obsah

Jak vypadá nesolidní realitní makléř?

Jak vypadá nesolidní realitní makléř?

Realitní makléři disponují zkušenostmi a odborností, které vám při prodeji a nákupu nemovitostí, mohou ušetřit spoustu starostí i financí. Nicméně je důležité si uvědomit, že zejména při transakcích s vysokými finančními částkami a často i celoživotními úsporami nebo dědictvím se nemusí naprosté spoléhání na rady jednoho člověka vyplatit. Nákup či prodej nemovitostí je složitý proces s mnoha potenciálními nástrahami, což vyžaduje obezřetnost a uváženost.

Výstražné signály špatného makléře

Prvním jednoduchým krokem k ověření spolehlivosti realitního makléře je vyhledání si referencí. Zkušený makléř jistě bude mít velké množství pozitivních recenzí. Nedostatek referencí nemusí svědčit o nespolehlivosti, ale může vypovídat o nedostatku zkušeností makléře. Jaké jsou další ukazatele, při kterých byste měli zbystřit, si nyní rozebereme.

Zavádějící inzeráty

Inzeráty mohou prezentovat nemovitost ve výrazně lepším světle než jaká je ve skutečnosti. Může to znamenat, že i další informace ohledně nemovitosti bude  makléř přikrášlovat ve snaze prodat. Pozornost je třeba věnovat také situacím, kdy jedna nemovitost je nabízena více realitními kancelářemi, což může být často důsledkem převzetí cizího inzerátu bez vědomí majitele. V tomto případě chtějte  informace o zprostředkovatelské smlouvě a ptejte se po všech nákladech spojených s kupní cenou, které nejsou zahrnuty v inzerátu.

Nátlak na rychlé rozhodnutí

Pokud makléř vyvíjí na klienty tlak, aby rychle podepsali smlouvy nebo uskutečnili rozhodnutí bez dostatečného času na rozmyšlenou, může to být známka špatné praxe. Tento tlak může vést k nerozvážným rozhodnutím, která nemusí být ve vašem nejlepším zájmu.

Přehnané sliby

Makléř, který slibuje nerealisticky vysoké ceny nebo extrémně rychlý prodej, může být neupřímný nebo málo zkušený. Takové sliby často vedou k nerealistickým očekáváním a zklamání z konečných výsledků.

Pochybné argumenty

Také argumenty, které zahrnují přílišné zdůrazňování rychlosti a výhodnosti pro vás, mohou být signálem pro obezřetnost. Berte v potaz pouze relevantní argumenty a hmatatelné důkazy. 

Nedostatek komunikace

Špatný realitní makléř se s vámi nebude pravidelně spojovat, odpovídat na vaše dotazy nebo vás průběžně informovat o postupu. Bez dostatku informací můžete ztratit nad celým procesem koupě či prodeje nemovitosti kontrolu.

Omezené znalosti

Pokud makléř neodpovídá přesvědčivě na vaše otázky o trhu, zákonech nebo procesech, může to být známka toho, že není dostatečně vyškolen a nemá dostatek znalostí. To může vést k špatným rozhodnutím a vás to stát čas i peníze.

Neschopnost vyjednávat

Jednou z klíčových dovedností realitního makléře je schopnost vyjednávat. Pokud makléř přistupuje k vyjednávání neochotně nebo neefektivně, může to být problém, který ovlivní finanční výsledky transakce.

POZOR na povinnosti plynoucí z rezervační smlouvy

Někteří makléři mohou vyvíjet nátlak na zájemce o koupi nemovitosti k podepsání rezervační smlouvy. Uvědomte si, že podepsáním této smlouvy se můžete zavázat k nákupu nemovitosti a být povinni zaplatit rezervační poplatek, i když se později rozhodnete od smlouvy odstoupit. Dále je vhodné zajistit, aby rezervační smlouva obsahovala ustanovení umožňující odstoupení od smlouvy v případě, že nedojde ke shodě s prodávajícím ohledně podmínek kupní smlouvy.

Je důležité být obezřetný a pečlivě zvažovat každý krok při jednání s realitními makléři, abyste minimalizovali rizika spojená s prodejem či nákupem nemovitostí.