přeskočit na hlavní obsah

Jaké jsou nejlepší investiční byty?

Jaké jsou nejlepší investiční byty?

Trh s hypotékami je stále v útlumu, a proto mnozí zájemci s koupí nemovitosti vyčkávají na vhodnější příležitost. Tato situace přináší výhody majitelům nájemních bytů, protože je o ně stabilně vysoký zájem. Které typy bytů a jaké lokality jsou nejžádanější? A jak efektivně upravit nemovitost, aby se lépe pronajímala a za vyšší cenu?

Nejvhodnější byty na investici

Byty s dispozicí 2+1 a 2+KK jsou nejoblíbenější volbou. Většina zájemců preferuje byty s rozlohou do 40 m2. S rostoucím zájmem o nájemní bydlení stoupá i cena, což vede k přehodnocení toho, kolik prostoru k životu vlastně potřebujeme. Poptávka se zaměřuje na menší byty, avšak rozhodující je i lokalita. Nejoblíbenější jsou byty v krajských městech.

Kde koupit byt na investici

Praha, Brno, města ve Středočeském kraji a krajská města patří k těm s nejvyšším zájmem o nájemní byty. Důležité je nejen samotné město, ale i lokalita nemovitosti v rámci města. Byty v centru města mají obvykle lepší pronajímatelnost než ty na periferiích. Klíčová je také občanská vybavenost a dostupnost dopravy. V Praze je největší zájem o byty poblíž stanice metra nebo alespoň tramvajové zastávky.

Poptávka po pronájmu

Současné statistiky naznačují, že poptávka po nájemních bytech převyšuje nabídku a na jediný inzerát se hlásí desítky zájemců. To dává pronajímatelům jistotu, že jejich nemovitost nebude prázdná. Často stačí provést několik drobných úprav a byt pak může být pronajat za vyšší cenu.

Vybavení bytu

Pokud váháte, zda pronajímat byt vybavený či nevybavený, nejlepší volbou je zlatá střední cesta. Důležité je poskytnout nájemníkům dostatek prostoru pro vlastní vybavení. Doporučuje se základní nábytek, jako jsou skříně, postele nebo pohovky. Investujte také do úložných prostor. Nábytek by měl být snadno opravitelný a kombinace dražších a levnějších kusů umožní snadnou výměnu. Důležité je také vybavení kuchyně spotřebiči, funkční koupelna, pračka a nemělo by chybět osvětlení.

Riziko neplatičů nájemného

Pronajímatele dlouhodobě ohrožují neplatiči nájemného a vysoká fluktuace. Těmto problémům lze předejít dvěma způsoby. Nájemné by mělo být nastaveno tak, aby bylo přiměřené. I když si pronajímatelé nyní mohou dovolit zvýšit cenu, existuje riziko, že se potenciální nájemníci budou zajímat o levnější alternativy. Proto je důležité cenu přizpůsobit lokalitě, vybavení a dispozicím a nájemníky důkladně prověřit před podpisem smlouvy.

Profesionální správa investičních nemovitostí

Z dlouhodobého hlediska je efektivnější svěřit správu nájemní nemovitosti profesionálům, kteří zajistí obsazenost a zajištění důvěryhodných nájemníků. Tento krok je klíčový. My prověřujeme nájemníky v registrech dlužníků, což nám dává jistotu, že nedojde k problémům s placením nájemného a podobně. Za správu nemovitosti majitelé platí měsíční provizi, ale profesionálně spravované nemovitosti dosahují vyšší obsazenosti a výnosů, takže se tato služba vyplatí.