přeskočit na hlavní obsah

Nájemní byty ve velkých městech se stávají kvůli krizi nedostatkovým zbožím

Nájemní byty ve velkých městech se stávají kvůli krizi nedostatkovým zbožím

Sociální rozdíly se ve společnosti prohlubují a ti, kteří si nemohou dovolit koupit vlastní nemovitost, spoléhají na nájemní bydlení, za které vydají větší část svého příjmu. Vysoká poptávka proměňuje nájemní byty zvláště ve velkých městech jako Praha, Brno a Ostrava v nedostatkové zboží. Ti, kteří provozují v těchto městech investiční nemovitost, jsou ve výhodné situaci. Jak z toho těžit a ochránit se jako pronajímatel před všemi riziky?

Odborníci na realitní trh a zkušení investoři se shodují, že investice do nemovitostí je jednou z nejlepších cest, jak dlouhodobě a bezpečně zhodnotit peníze. Zvláště pokud jde o žádané regiony v Česku, z nichž právě vynikají velká města, kam se stahují lidé za prací i studiem. „Má to ovšem jeden zásadní předpoklad – umět si dobře spočítat investiční výnos, tj. poměr mezi vloženými finančními prostředky a získaným příjmem. Jsou věci, které by vás z hlediska investičního měly zajímat, abyste byli dobře chráněni před riziky,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti s více než desetiletou tradicí a zkušenostmi na trhu realit Bohemian Estates.

Pokud si chcete pořídit nemovitost na investici, budou vás zajímat dvě základní věci – jak byt výhodně koupit a pak také jak byt výhodně pronajmout. Pronajímání bytu či domu se však často podobá adrenalinovému sportu. Už jen najít solidního nájemníka se spolehlivou platební morálkou je obtížné.

„Najít si spolehlivého a slušného zájemce o bydlení je klíčovým předpokladem k tomu, abyste veškeré problémy spojené s výhodným zhodnocováním nemovitosti preventivně snížili na minimum. V situaci, kdy počet notorických neplatičů a dlužníků v prodlení stále narůstá, to není snadný úkol,“ říká David Novotný a doplňuje: „A když se to konečně podaří, nemáte coby pronajímatel ještě vyhráno. Zpožděné či neprovedené platby jsou běžné i při jednání se slušnými lidmi a jsou jednou ze stinných stránek tohoto přivýdělku, zvláště pokud jste nákup investičního bytu financovali hypotékou.“

Provozujte investiční byt bez rizika

Ti, kteří nechtějí mít s pronajímanou nemovitostí žádné starosti, mohou využít služby garantovaného nájmu. Je vhodná pro všechny, kteří chtějí inkasovat pravidelný nájem každý měsíc a o nic se nestarat. Profesionální správce dokáže riziko neplatičů preventivně snížit důkladným prověřováním každého zájemce. Tyto úkony standardně zahrnují prověření bezdlužnosti a případných exekucí, ale zkušený správce se také zajímá o trvalé bydliště a stávající zaměstnání.

A jak to funguje? „ Nemovitost si od vás pronajmeme, vyhledáme spolehlivého nájemníka a prověříme jeho bezdlužnost. S podnájemníkem uzavřeme podnájemní smlouvu, vám platíme sjednané nájemné, i když je nemovitost neobsazená podnájemníky či dojde k problému s neplatiči. Řešíme tím za vás starost o podnájemníka i nemovitost. Po ukončení nájmu garantujeme předání nemovitosti v perfektním stavu,“ přibližuje David Novotný.