přeskočit na hlavní obsah

Pronajímejte svou nemovitost chytře a efektivně

Pronajímejte svou nemovitost chytře a efektivně

Pronájem nemovitosti se mnohým může zdát jako jednoduchá forma stabilního přivýdělku, který nevyžaduje žádnou větší angažovanost. Toto tvrzení je však pravdivé jen zřídkakdy. Jako pronajímatel musíte nájemníky hledat, prověřovat, sepisovat s nimi smlouvy, musíte přepisovat energie, starat se o údržbu nemovitosti a další administrativu.

To vše dohromady kolikrát vyžaduje stejné množství času jako zaměstnání na plný úvazek, a tak se často můžete ocitnout v situaci, kdy z pronájmu své nemovitosti nevytěžíte ani zdaleka tolik peněz, kolik byste mohli.

Častým problémem je totiž pronájem nemovitosti pod cenou. Ta se přitom určuje s ohledem na lokalitu, dispozice nemovitosti, vybavení a také s ohledem na aktuální situaci na realitním trhu. O té je tak nutné mít alespoň základní přehled. „Ceny pronájmů neustále mírně rostou a promítá se do nich i aktuální ekonomická situace. Přesto není výjimkou, že majitelé nemovitosti cenu po dobu několika let nezmění. Obvykle se k tomu přemluví až se změnou nájemníků, to ovšem není moc efektivní a potenciál pronájmu není ani zdaleka využit,“ říká David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International, která na českém realitním trhu existuje již od roku 2006 a kromě investic do komerčních a rezidenčních nemovitostí se zabývá i profesionální správou nemovitostí určených ke krátkodobému i dlouhodobému pronájmu.

A zatímco krátkodobý pronájem je s ohledem na aktuální situaci prakticky ochromen, rentabilita dlouhodobého pronájmu je stále na vysoké úrovni. Jak ale Novotný dodává, s nájemními nemovitostmi je nutné pracovat. Jedině tak bude pronájem efektivní. „Pronájem nemovitosti je služba jako každá jiná a cena za ní závisí na mnoha faktorech. Majitelé nemovitostí by se tak neměli bát s cenou pracovat. Jak ale bylo řečeno, má na ni vliv například i aktuální situace na realitním trhu. Na druhou stranu nelze očekávat, že se bude každý vlastník nemovitosti v této problematice orientovat a od toho jsme tu pak my.“

Realitní odborníci tak mohou vlastníkům nemovitostí pomoci nejen s cenovou politikou, ale i s dalšími úkony, které jsou pro pronájem nezbytné. „Majitelé nemovitostí si kolikrát ani neuvědomují, kolik práce stojí samotná správa a většinou na to přijdou až ve chvíli, kdy to musí začít řešit. My se za ně však dovedeme o všechny věci postarat a zajistíme, aby klient prakticky jen inkasoval peníze. My vyhledáme nájemníky, podepíšeme s nimi smlouvu, přepíšeme energie, zařídíme veškeré opravy, budeme vybírat nájemné a s nájemníky budeme komunikovat v případě jakýchkoli problémů. Pokud nájemníci vypadnou, najdeme jiné, a to během velmi krátké doby. Případný výpadek z nájemného tak bude naprosto minimální či vůbec žádný,“ říká Novotný.

A kolik vás jako majitele služba profesionální správy nemovitosti přijde? „Za tuto službu si v Bohemian Estates účtujeme 10 % z vybraného nájemného. Čísla ovšem ukazují, že profesionálně spravované nemovitosti dosahují nejen vyšších zisků, ale jsou i častěji obsazené, a tak nedochází k výpadkům z nájemného. Lze tak říct, že si na sebe služba sama vydělá a navíc se majiteli nemovitosti zvýší čistý zisk. O úspoře času a energie pak asi není třeba se nijak sáhodlouze zmiňovat, ta je nevyčíslitelná,“ uzavírá David Novotný.

Více o pronájmu nemovitosti