přeskočit na hlavní obsah

Bezrizikový pronájem nemovitosti není utopie, jak na něj?

Bezrizikový pronájem nemovitosti není utopie, jak na něj?

Shánění nájemníků je denním chlebem každého vlastníka nájemní nemovitosti. Velké množství z nich již však zažilo fakt, že samotné hledání není jediným problémem, ke kterému při pronájmu nemovitosti dochází. Nezřídka se setkáváme s nájemníky neplatiči, kteří bezproblematický pasivní příjem rázem promění ve starost navíc.

Profesionální správa nemovitosti

Pronajímat nemovitost bez rizika a bez starostí však lze, pomoci vám v tom může profesionální správa nemovitosti. Tu si ke spolupráci zve čím dál větší počet majitelů nemovitostí a tato služba se pomalu stává novým standardem. „Profesionální správa nemovitosti dává smysl hlavně pro vlastníky více nemovitostí nebo pro vlastníky bytových domů. Mít v hlavě administrativu za všechny byty, všechno řešit včas a myslet na to, zda všichni zaplatili v řádném termínu tak, jak měli, je totiž časově velmi náročné. V současnosti už ale není výjimkou, že naše služby vyhledávají i vlastníci jedné nemovitosti, kteří si jednoduše s pronájmem nechtějí lámat hlavu,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International.

Ta aktuálně spravuje více než 1200 nemovitostí po celé České republice a také v zahraničí v celkové hodnotě přes 7 miliard korun. Svým klientům společnost nabízí kompletní balík služeb pod jednou střechou včetně vyhledávání investičních příležitostí a také zmiňované profesionální správy nemovitostí. O tu mají lidé zájem zejména poslední dva roky, na čemž se podle Novotného částečně podílí i pandemická situace v zemi.

O starost méně

Během první vlny koronaviru, který oslabil zejména trh s krátkodobými pronájmy, vzniklo zejména ve velkých městech velké množství konkurence a pronajímat byt začalo být o něco těžší. „Většina vlastníků nemovitostí určených ke krátkodobému pronájmu musela vymyslet náhradní řešení a začala tak své byty pronajímat za dobrou cenu i na delší období. Během velmi krátké chvíle se tak uvolnilo více nemovitostí k pronájmu a pro jejich majitele bylo jednodušší za poplatek přenechat veškeré starosti s pronájmem realitní společnosti,“ uvádí David Novotný.

Garantovaný nájem

Ani profesionální správa nemovitostí se však neumí vždy poprat s případnými nájemníky neplatiči. Realitní společnosti mají totiž jen tak dlouhé ruce, jak jim to dovoluje zákon. Proto Bohemian Estates International svým klientům nabízí možnost služby tzv. garantovaného nájmu, která spočívá v měsíčním vyplácení předem sjednaného nájemného bez ohledu na to, zda nemovitost zeje prázdnotou nebo je zrovna obsazena nesolidní nájemníkem. „Garantovaný nájem je velmi oblíbený hlavně ve velkých městech, jako je Praha nebo Brno, a právě zde jej vlastníci nemovitostí využívají nejčastěji. Jednoduše s námi uzavřou smlouvu, stanovíme výši nájemného a z něj si měsíčně strhneme zhruba 15% poplatek za službu. Zbytek jde vlastníkovi v každém případě. Nemusí se tak starat vůbec o nic, jen si užívá bezrizikový a bezproblémový pravidelný příjem,“ uzavírá Novotný za Bohemian Estates International.