přeskočit na hlavní obsah

Rentabilita investičních bytů stojí a padá se solidními nájemníky

Rentabilita investičních bytů stojí a padá se solidními nájemníky

O pronájmy bytů je v dnešní době obrovský zájem. Mnoho lidí, kteří chtějí svůj stávající byt pronajmout, mají za to, že je to jednoduchá mise. Stačí najít rozumného nájemníka, dohodnout se na nájmu, podepsat smlouvu a přijít byt čas od času zkontrolovat. Realita však často předčí jejich očekávání - v tom negativním slova smyslu.

Jak najít toho správného nájemníka?

„Hledání vhodného nájemníka může být těžké. Je až alarmující, kolik pronajímatelů v České republice má špatné zkušenosti s problematickým nájemníkem. Spory s neplatiči či jinak problematickými nájemníky odčerpávají čas i energii a snadný přivýdělek mění v zaměstnání na plný úvazek. Podobně jako při hledání bytu, i při hledání nájemníků doporučujeme využít všechny dostupné kanály,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates.

Zkuste využít vlastní sociální sítě na internetu i v reálném životě. Je pravděpodobné, že někdo z vašich přátel bude znát někoho, kdo si bude chtít pronajmout byt. Zjistěte si, proč se chce nájemník nastěhovat, s kým by byt obýval a kde bydlel dosud. Tím zjistíte, jestli je jeho záměr dlouhodobý, nebo jen potřebuje rychle vyřešit určitou životní situaci. Sledujte i různé tematické skupiny na sociálních sítích, které sdružují zájemce o bydlení či spolubydlení.

Správa nemovitosti vyžaduje zkušenosti i spoustu času

Jako majitel nemovitosti musíte zastávat mnoho rolí. Zadat inzerát, reagovat na zájemce, kteří se vám ozvou, a potenciálním nájemníkům umožnit ve svém volném čase prohlídku bytu. Neustále vás bude někdo kontaktovat mailem nebo telefonicky. Poté, co se s vybraným nájemníkem dohodnete na nájmu, je třeba připravit nájemní smlouvu s jasně danými pravidly pro obě strany. Pamatovat přitom musíte na všechny běžné i méně obvyklé situace, které mohou nastat. Pokud opomenete něco zásadního nebo to uvedete nejasně, mohou vás čekat nepříjemnosti. 

„Kromě právních znalostí se neobejdete ani bez účetních znalostí, abyste mohli svoje příjmy z nájmu odpovídajícím způsobem danit. S každým nájemníkem budete muset zvlášť řešit způsob placení záloh za energie, převedení různých služeb jako internet, televize a telefon a průběžně řešit stížnosti a opravy, kdykoli se v bytě něco porouchá,“ říká Novotný z Bohemian Estates.

Potřebujete odbornou pomoc nebo jen chcete ušetřit čas?

Přijde vám celý proces složitý? Máte strach, že nebudete umět odmítnout zájemce, u kterého máte pochybnosti? Bojíte se, jestli máte smlouvy, které splňují podmínky nového občanského zákoníku a které vás ochrání? Chcete se vyhnout telefonátům od zájemců a večerům stráveným prohlídkami? Řešením je svěřit zprostředkování pronájmu realitním odborníkům.

Služba Garantovaný nájem umožňuje pronajímání nemovitosti bez rizika a starostí, navíc s ní vyděláte v průměru o 13 205 Kč více, než když si pronajmete nemovitosti svépomocí. „Pokud nechcete riskovat problémové nájemníky, neplatiče a poškození nemovitosti, svěřte váš investiční byt do profesionálních rukou. Už od roku 2006 pomáháme majitelům bytů i velkým investorům pronajímat přes dvanáct set bytů v hodnotě přesahující sedm miliard. Máme tak tolik potřebné zkušenosti a know-how, díky kterému nemovitosti pronajímám na klíč, maximálně výhodně a s kompletním servisem. Zkrátka my se staráme, vy vyděláváte – pravidelně každý měsíc, bez výpadků,“ dodává Novotný.