přeskočit na hlavní obsah

Krátkodobý vs dlouhodobý pronájem

Krátkodobý vs dlouhodobý pronájem

Vyplatí se byt pronajímat krátkodobě turistům? Nemovitost může vydělat opravdu hezké peníze. Při vyšší ceně za noc se vyšplhá i celkový zisk. Na druhou stranu, dlouhodobý pronájem s sebou nese větší jistotu pravidelného příjmu a odpadají starosti s ubytováním hostů. A někdy vydělá dokonce i víc než krátkodobý režim. Jak se rozhodnout a co vzít v úvahu?

Krátkodobé pronájmy

Turisté mají stále vysoký zájem o ubytování v soukromých apartmánech či chatách. Před službami hotelů dávají přednost soukromí, možnosti uvařit si, použít pračku apod., a rádi si za to zaplatí. Jednou z výhod krátkodobého pronájmu pro majitele je možnost vlastního užívání nemovitosti v době, kdy není pronajata.

Na co u krátkodobých pronájmů nezapomenout

Když se soustředíme pouze na finanční výnos nemovitosti, tak aby se majiteli vyplatilo nemovitost pronajímat krátkodobě, je zásadní umět pracovat s cenotvorbou. V jinou dobu a na jiném místě je možné inzerovat za úplně jinou cenu, musí se vzít v potaz celkový kontext nemovitosti, lokalita, stav nabídky a poptávky. 

Pokud ubytováváte turisty, nezapomeňte, že je potřeba mít živnostenský list a platit zdravotní a sociální. S tímto nákladem je jistě dobré zvážit, zda se to stále vyplatí. 

Také máte povinnost hlásit cizince na cizineckou policii. 

Jednoduché řešení

Pokud by vám to přišlo jako moc práce a povinností, můžete byt pronajmout nám jako firmě, která veškerá oprávnění k ubytovávání již má. My v Bohemian Estates budeme pronajímat místo vás a postaráme se o celý proces sami. Zajistíme inzerci, komunikaci s hosty, ubytování hostů, úklid a vám pak pošleme na účet čistý zisk. I tak si stále můžete vydělat podstatně víc než při dlouhodobém pronájmu. 

Dlouhodobý pronájem

Některé lokality mohou být ale naopak natolik žádané na bydlení, že je cena dlouhodobých pronájmů už tak velmi vysoká. Také nedává smysl se snažit o pronájem turistům v čistě rezidenčních čtvrtích, které nejsou turisticky zajímavé. Dlouhodobý pronájem má svou jasnou výhodu, a tou je pravidelný, stabilní příjem. 

Na co u dlouhodobých pronájmů nezapomenout

I u dlouhodobého pronajímá platí, že bez práce nejsou koláče. 

Pokud byste tyto starosti někomu rádi přenechali, jsme tu pro vás.

Jestli si stále nejste jisti, který režim pronájmu je pro vaši nemovitost vhodnější, neváhejte se zeptat, rádi vám poradíme.