přeskočit na hlavní obsah

V sázce jsou miliony. Koupí nemovitosti vás bezpečně provede zkušený profesionál

V sázce jsou miliony. Koupí nemovitosti vás bezpečně provede zkušený profesionál

Jak poznat výhodnou investiční příležitost? Jakou nemovitost vybrat a kolik za ni zaplatit? Kde hledat zajímavé nabídky? A jak se pojistit proti technickým a právním vadám? To jsou nejčastější otázky, které běží hlavou každého nezkušeného kupujícího. Štěstí přeje připraveným, a tak nic nepodceňte – v sázce jsou miliony.

„Investice do nemovitosti je dlouhodobě bezpečným zhodnocením peněz s velkou výnosností a téměř nulovým rizikem. Co už však nemálo potenciálních rizik skrývá, je samotná koupě. Pokud přemýšlíte o koupi bytu či domu, je vždy nezbytné konzultovat nezávislého realitního odborníka, který v celé transakci není osobně angažovaný, a má tudíž potřebný nadhled a odstup. Takový člověk je schopen odhalit všechny slabé stránky, které na první pohled ani při osobní prohlídce nemusí být patrné. Potřeba je také důkladně prověřit nejen stávajícího majitele, ale i celou nemovitost po stránce právní a technické,“ vysvětluje majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates, která se zaměřuje na kompletní realitní servis včetně vyhledání vhodných nemovitostí, odborné posouzení technického a právního stavu, nákup a financování či případnou rekonstrukci.

Realitní kancelář ano, ale…

Prodej nemovitosti vyžaduje spoustu úsilí, zařizování a byrokracie. Proto se lidé přirozeně obrací na realitní kanceláře, které mohou tento proces výrazně usnadnit. V posledních letech ale přibylo pochybných realitních makléřů, který realitní trh poškozují. Ani u velkých a renomovaných realitních kanceláří nemáte záruku, že jejich zástupci mají na prvním místě váš obchodní zájem, a ne svůj vlastní v podobě atraktivní provize při rychlém zprostředkování obchodní transakce. Řešit koupi nemovitosti svépomocí a spoléhat se na své laické instinkty ale odborníci taktéž nedoporučují.

„Chybným rozhodnutím můžete řádově prodělat až stovky tisíc korun. Stačí k tomu jen okamžik. Ke kvalifikovanému posouzení nabídky je třeba znalost aktuální situace a predikci nejbližšího vývoje trhu s realitami, maximální časová flexibilita při vyhledávání nabídek nemovitostí, spolehlivá orientace v právních záležitostech a schopnost důkladně posoudit technický stav nemovitosti, stejně jako při prohlídce odborně porovnat udanou hodnotu s cenou skutečnou. V praxi jde o velkou zodpovědnost na jednoho člověka, v naprosté většině případů laika, kterému k učinění tak zásadních rozhodnutí chybí klíčové kompetence, čas i zkušenosti,“ upozorňuje David Novotný z Bohemian Estates.

„Odborník dokáže najít nemovitosti z nabídky celého trhu včetně neveřejných nabídek, ať už sháníte rezidenční bydlení, nebo investiční nemovitost. Na prohlídku vybrané nemovitosti klienta doprovází zkušený specialista. Ten ověří technický stav, například stav podlah, zdiva nebo rozvodů, a celou analýzu po zpracování zašle klientovi. Budete tak mít jistotu, že při tak důležitém obchodu nekupujete předraženou a nekvalitní nemovitost,“ doplňuje Novotný.