přeskočit na hlavní obsah

Zlevňování nemovitostí započalo. Bude další rok přát koupím bytů?

Zlevňování nemovitostí započalo. Bude další rok přát koupím bytů?

Zatímco loňský rok se nesl ve znamení převisu poptávky nad nabídkou a prodeje bytů a domů trhaly rekordy, letošek zaznamenal nový trend – postupný pokles tržních cen. Padající ceny mohou znamenat oživení zájmu o koupi realit natolik, že se další rok stane po dlouhé době rokem příležitostí pro výhodnou koupi bytu či domu, ať už na investici, či pro soukromé účely. Příští rok očekáváme, že se na trhu objeví řada zajímavých nemovitostí, říká David Novotný z Bohemian Estates.

Po loňském rekordním roce zájem o nemovitosti zamrzl a výrazně zahýbal se situací na trhu. Pocítili to i developeři, kteří začali bojovat o potenciální kupce řadou nadstandardních výhod.

„Potenciálních kupců významně ubylo a developerské firmy to citelně zasáhlo. Situace byla výsledkem vysokých úrokových sazeb, zpřísněním podmínek pro získání hypotečního úvěru a stále ještě rekordně vysokých cen nemovitostí. Statistiky hovoří o tom, že za první pololetí se v Praze, kde se tradičně staví z celé republiky nejvíce, prodalo o celou polovinu méně bytů než loni. Developeři tedy hledali alternativní cesty, jak oslovit stagnující zájemce. Zaměřují se na ty, kteří si stále ještě mohou za současných podmínek dovolit pořídit vlastní bydlení,“ vysvětluje David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates. Proto se slevy, doprovodné výhody a různé speciální akce staly nedílnou součástí prodejní strategie většiny etablovaných developerských firem.

Mezi časté výhody nabízené developery patří tzv. garantovaná hypotéka, kdy prodejce nemovitosti dokáže klientovi zaručit úrokovou sazbu v průměru tři procenta po dobu zhruba dvou let. Klient však musí prokázat příjmy na hypotéku za aktuální úrokové sazby, které odpovídají téměř dvojnásobku. A takových lidí je stále málo. Mezi další populární nabídky patří např. garance vrácení peněz do termínu dokončení bytu oproti zaplacení cca deseti procent ze zálohy. Výjimkou nejsou ani nabídky na vybavení kuchyně či příslušenství do kuchyně.

Rozhýbe další rok stojaté vody realitního byznysu?

Letos se podle realitních expertů vyplatí spíše s koupí vyčkat, jak to ale bude další rok? „Očekáváme, že se v roce 2023 na trhu objeví řada zajímavých nemovitostí k obchodování. Vyplatí se sledovat situaci, mít oči na stopkách a být připraven v pravou chvíli rozhodně jednat. Příští rok bude nejzajímavější realitní příležitostí za posledních deset let,“ slibuje si od dalšího vývoje David Novotný z Bohemian Estates. Pokles však nemusí trvat dlouho, varují odborníci – kdo bude připraven, nebude překvapen a bude z výhodného nastavení trhu nejvíce těžit.

Příležitostí pro výhodnou koupi se rozhodně naskytne více než letos. Nevyplatí se ale prodlévat a očekávat, že to bude ještě lepší. Zásadní bude tedy rychlost, která je poplatná velké volatilitě realitního trhu. Poptávka se tak může oživit velmi rychle, ale v dlouhodobém horizontu mohou zůstat tržní ceny nemovitostí na vzestupu, i když tempo jejich růstu nebude závratné a bude se střídat s obdobím poklesu cen.