přeskočit na hlavní obsah

Prodáváte nemovitost? Vyberte si k sobě solidního a zkušeného partnera z realitního byznysu

Prodáváte nemovitost? Vyberte si k sobě solidního a zkušeného partnera z realitního byznysu

Může se to zdá jasné jako facka, pouhá formalita, ve skutečnosti je ale výběr realitní kanceláře ten nejdůležitější krok v procesu celého prodeje nemovitosti. Přesně na tomto odborném a zkušeném elementu v celé transakci závisí, jak rychle, výhodně a draze prodávat vaši nemovitost. Podle čeho se orientovat, když si vybíráte, komu svěříte prodej svého bytu či domu?

Není to snadný úkol, a to platí dvojnásob na českém trhu, kde pro výkon makléřské činnosti neexistuje žádný regulační zákon. Je to stále živnost volná, takže s určitou nadsázkou řečeno ji může vykonávat kdokoli, bez nutnosti odpovídajícího vzdělání či zkušeností a praxe. Pověst makléřů také vytrvale poškozují různí podvodníci a amatéři, ale to by vás nemělo odradit – existují solidní a nezávislé realitní společnosti, na které se dá spolehnout, a za investovanou sumu dostanete odpovídající péči odborníků.

„Doporučuji vybírat jen renomované kanceláře, která mají dlouhou působnost na trhu a za sebou spokojené zákazníky, kteří se neváhají podělit o referenci. To ale neznamená, že byste se měli nechat zlákat známým jménem a jít prvoplánově po velké realitní kanceláři. To automaticky není synonymem kvalitních služeb a odborného konzultantství. Udělejte si vlastní průzkum, vytipujte si realitní kanceláře, které by připadaly v úvahu, a projděte si služby, které nabízejí. Vyplatí se je porovnat ještě před podpisem smlouvy o spolupráci,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates. Založil ji v roce 2006 s vizí nabídnout drobným i velkým investorům skutečně komplexní řešení v oblasti správy a investic do rezidenčních i komerčních nemovitostí včetně jejich prodeje. Cílem bylo soustředit všechny potřebné služby pod jednou střechou a vybudovat si profesionální pozici kvalifikovaného partnera znalého českého trhu. Nyní Bohemian Estates spravuje přes 1200 nemovitostí v České republice i v zahraničí v celkové hodnotě sedm miliard korun.

Dobrou realitní kancelář poznáte jednoduše podle toho, že vám za poskytnutou provizi doručí maximum služeb v zájmu urychlení a usnadnění prodeje. „Neslevujte hlavně z vysokého standardu samotné prezentace vaší nemovitosti, která o vaší prodejní strategii prozradí nejvíce. Profesionální fotografie jsou samozřejmostí, velmi doporučuji i kvalitní přípravu na prodej, kterému se říká home staging. Důležité je také, jestli má realitní kancelář svůj tým specialistů na prodej – od grafiků přes designéry až po právní a technické specialisty. To je důležité obzvláště pro bezpečnost celé transakce. Smluvní dokumentace na míru každého klienta je naprostý základ, stejně jako právní prověrka a očištění právních vad – to vše by měla pokrýt provize,“ vysvětluje Novotný.

Nic nezkazíte ani tím, když si projdete obchodní rejstřík, výroční zprávy i účetní závěrky. Jinými slovy se pokuste zjistit, jak realitní kancelář hospodaří. V době pokročilého užívání internetu není problém online a za pár minut zjistit, zda například není realitní kancelář v insolvenci.