přeskočit na hlavní obsah

Co se zděděným bytem?

Co se zděděným bytem?

Zdědili jste byt či dům, který neplánujete využívat pro vlastní účely? Možná uvažujete, jak s tímto majetkem naložit. Místo prodeje byste měli uvažovat o pronájmu. V současné době je na trhu velká poptávka po pronájmech a majitelé investičních nemovitostí budou mít v budoucnu velkou výhodu. Tento článek vám vysvětlí, proč je lepší pronájem než prodej a zároveň poradí, jak se při pronájmu vyhnout starostem.

Situace na realitním trhu

Na realitním trhu v poslední době dochází k výraznému nárůstu poptávky po pronájmech.

V současné ekonomické situaci, kdy úrokové sazby klesají jen mírně, si velká část lidí nemůže dovolit vzít hypotéku. Mnozí se s vidinou zadlužení na několik příštích desítek let rozhodnou pro flexibilnější pronájem a své finance raději investují do jiných oblastí svého života, jako je podnikání, vzdělávání či cestování.

Češi stále chtějí vlastní bydlení

V Česku je výrazným fenoménem tendence považovat pronájem za dočasné nebo dokonce za nedostatečné řešení, čímž se odlišujeme od jiných evropských zemí.

Zatímco v západních zemích je běžné bydlet v pronájmu a lidé to nepovažují za problém, v Česku existuje silná preference vlastního bydlení. Tato touha po vlastním domově může být ovlivněna historickými událostmi, jako je dlouhá éra totalitního režimu, kdy soukromé vlastnictví neexistovalo. Po pádu komunismu se Česká republika postupně otevřela zbytku světa a začala se přibližovat modelu západních zemí, kde je pronáje běžnou formou bydlení. S tím souvisí i zvyšující se kupní síla populace, přičemž nákup nemovitostí se stává běžným jevem zejména mezi střední a vyšší třídou.

Co tedy se zděděným bytem?

Pokud jste tedy k nemovitosti přišli v rámci dědického řízení, byla by škoda ji prodat, když ji můžete využít k vašemu prospěchu a zajistit si tak výhodu do budoucna. Pravidelný příjem z nájemného je příjemným zdrojem přivýdělku. Navíc hodnota nemovitosti bude časem narůstat narozdíl od peněz, které byste utržili za prodej, ty svou hodnotu na účtě v bance pouze ztrácejí. Vlastnit a pronajímat nemovitost je nejlepší způsob investice. A samozřejmě v případě potřeby můžete byt  prodat i kdykoliv v budoucnu.

Nebude to ale moc práce?

Někteří dědici nemovitostí se obávají, že s pronájmem budou mít příliš práce, tak se rozhodnou byt raději prodat. Nechce se jim řešit poruchy v bytě, komunikaci s nájemníky, rozúčtování služeb a energií, účast na schůzích SVJ, daňové přiznání, pojištění atd.  A ani nemluvě o tom, když se nájemníci rozhodnou odejít, nebo se z nich vyklubou neplatiči. Dá se těmto problémům vyhnout?

Snadné řešení

I když se může prodej zdát jednoduchým řešením, existuje ještě snadnější. Pokud by se vám líbilo pouze inkasovat nájem a o nic dalšího se nestarat, můžete  starost o nemovitost svěřit profesionálům. Pro ty, kteří chtějí mít pravidelný příjem z nájmu a neřešit žádné starosti, je tu služba garantovaného nájmu. Funguje to tak, že si nemovitost od klienta pronajmeme, najdeme spolehlivého nájemníka a ověříme jeho bezdlužnost. S nájemníkem uzavřeme nájemní smlouvu. Majiteli poté platíme sjednané nájemné, i když je nemovitost neobsazená nebo nastane problém s neplatiči. Po skončení nájmu garantujeme předání nemovitosti v perfektním stavu.

Doufáme, že vám článek pomohl si udělat jasno, co se zděděnou nemovitostí. Snad vám bude přinášet jen užitek a co nejméně starostí.