přeskočit na hlavní obsah

Zdědili jste byt a uvažujete, co s ním? Pronajměte ho a pojistěte si garantovaný příjem

Zdědili jste byt a uvažujete, co s ním? Pronajměte ho a pojistěte si garantovaný příjem

Zdědili jste v nedávné době byt či dům a nehodí se vám pro vlastní účely? Přemýšlíte, jak s tímto majetkem naložit a jak jeho cenu průběžně zhodnocovat? Zapomeňte na prodej a bytovou jednotku či dům připravte na pronájem. V současné chvíli je na trhu největší hlad pro pronájmech a do budoucna budou ti, kteří vlastní investiční nemovitost, jen zvýhodněni. Důvody vysvětluje David Novotný z nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International, který zároveň poradí, jak si příjmy z pronájmu pojistit.

„Realitní trh v roce 2019 vypadá tak, že na hypotéky dosáhne stále méně lidí, prodává se méně nemovitostí a v důsledku toho je největší poptávka po nájmech. Důvodem je to, že lidé, kteří by dříve bez problému dosáhli na hypotéku na malý byt, už vzhledem ke stávající situaci tuto možnost nemají. Nezbývá jim tedy nic jiného než si bydlení pronajmout,“ říká David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International. Společnost působí na trhu více než 10 let a za tu dobu si vybudovala odborné know-how v oblasti nákupu, prodeje i správy nemovitostí s ohledem na minimalizaci rizik a maximalizaci výnosu.

Češi chtějí bydlet ve vlastním, ale nemohou si to dovolit

V Česku existuje poměrně specifický fenomén – většina Čechů pokládá, na rozdíl od jiných zemí a trhů, pronájem za dočasné, takzvaně nouzové řešení anebo dokonce špatné řešení.

„U nás v Česku existuje v porovnání s jinými evropskými státy poměrně silná touha po vlastním bydlení. Pochopitelně mít své vlastní bydlení je krásná myšlenka a není na tom nic špatného, ale ani bydlení v pronájmu nemusí být špatné. V řadě západních zemí bydlí v pronájmech výrazně více lidí a lidé tam tím netrpí. Silnější touha po osobním vlastnictví je zřejmě dána i naší historií a čtyřiceti lety života v totalitě, kdy soukromý majetek byl nemyslitelný. Po pádu železné opony se Česká republika začala postupně propojovat se zbytkem světa a začala se blížit modelu západních zemí. S tím jde ruku v ruce i narůstající kupní síla. Nákup realit je na západě obvyklou součástí životního stylu střední a vyšší společenské třídy,“ vysvětluje David Novotný z Bohemian Estates.

Garantovaný měsíční nájem

Pokud jste tedy k nemovitosti přišli v rámci dědického řízení, byla by škoda ji prodat, když ji můžete zúročit k vašemu prospěchu a zajistit se tak i do budoucna. Inkasovat pravidelně každý měsíc nájem je příjemným zdrojem přivýdělku. Zpravidla ale jen do chvíle, než se v bytě něco rozbije, nájemníci dají výpověď nebo se z nich vyklubou neplatiči. Ozve se rozúčtování plateb za služby a energie, schůze SVJ, daňová přiznání, pojištění atd.

„Najednou má vlastník spousty práce, která ho nebaví, neorientuje se v ní a nemá na ni čas. Pokud si přejete jen inkasovat nájem a o nic se nestarat, svěřte starost o nemovitost profesionálům. Pro všechny, kteří chtějí inkasovat pravidelný nájem a o nic se nestarat, existuje služba garantovaného nájmu. Funguje to tak, že si nemovitost od klienta pronajmeme, vyhledáme spolehlivého nájemníka a prověříme jeho bezdlužnost. S podnájemníkem uzavřeme podnájemní smlouvu. Majiteli platíme sjednané nájemné, i když je nemovitost neobsazená podnájemníky či nastal problém s neplatiči. Po ukončení nájmu garantujeme předání nemovitosti v perfektním stavu,“ uzavírá Novotný.